Brabantnet: drie nieuwe tramlijnen tegen 2020

Drie tramlijnen in de noordelijke rand van Brussel, dat is het Brabantnet. Concreet gaat het om een sneltram van Willebroek naar Brussel, een ringtram van Brussels Airport over Vilvoorde naar Jette en een luchthaventram van Brussels Airport naar Brussel Noord.

Met de nieuwe tramlijnen wil De Lijn inspelen op huidige en toekomstige verkeersvragen. Ze vullen bestaande tekorten in het spoor- en busnetwerk in en zullen per dag tot 30.000 nieuwe gebruikers van openbaar vervoer aantrekken. Bovendien zetten ze in op slimme mobiliteit: reizigers kunnen aan de belangrijkste haltes overstappen op trein, bus en de Brusselse metro.

Daarnaast stellen de drie nieuwe tramlijnen zich tot doel de levenskwaliteit in de regio te verbeteren. Door meer reizigers met de tram te laten rijden, vermindert het autoverkeer en zo komt er ruimte vrij voor fietsers, voetgangers of gewoon meer groen. In 2020 zal u deze trams kunnen nemen.

De tracés van de drie nieuwe tramlijnen - © De Lijn 

Enkele voordelen op een rijtje

Trams hebben hun eigen bedding en zijn dus minder filegevoelig. Voor uw vertrek, kent u uw aankomstuur, een troef die de auto niet heeft. Bovendien heeft de tram een grotere capaciteit en is hij comfortabeler en ecologischer dan een bus. Om het aanbod van het openbaar vervoer in Brussel en de Vlaamse rand te verbeteren, wordt geïnvesteerd in snelle en comfortabele tramverbindingen. De Lijn bouwt drie prioritaire tramlijnen uit: Brussel-Noord - Willebroek, Brussel-Noord – Brussels Airport en Jette – Vilvoorde – Brussels Airport.

De nieuwe lijnen sluiten aan op de bestaande buslijnen en treinen, en op het sporennet van de MIVB. De trams zijn goed voor 2000 auto’s minder tijdens de ochtendspits, of 20.000 auto’s minder per dag.

Tramverbinding Willebroek - Brussel-Noord 

De sneltram Willebroek - Brussel-Noord is een antwoord op het fileleed op de A12. De tram brengt u in de toekomst in 30 minuten naar Brussel. De bedding loopt ten westen van de A12 tot Londerzeel. Daar kruist ze de autoweg en gaat het tracé aan de oostzijde van de A12 richting Willebroek, een tracé van in totaal 29 kilometer.

Tramverbinding Jette-Vilvoorde-Brussels Airport

Deze ringtram verbetert de leefbaarheid in de gemeenten aan de noordelijke rand van Brussel door het sluipverkeer te verminderen. Zonder de wagen te nemen, zullen de inwoners gemakkelijk en snel van en naar de omliggende gemeenten kunnen reizen. Deze lijn volgt een tracé van 20 kilometer, vertrekt in Jette en loopt via de Heizel, Vilvoorde en Machelen naar Brussels Airport. In 40 minuten zal u het hele traject afgelegd hebben.

Tramverbinding Brussel-Noord - Brussels Airport 

Deze 12 kilometer lange tramverbinding garandeert een goede bereikbaarheid van en naar de luchthaven vanuit het centrum van Brussel en de zone tussenin. De bedding volgt de Leopold III-laan en gaat over de R0 via een nieuw te bouwen viaduct. Dankzij de tram geraakt u vanuit het centrum van Brussel op de luchthaven in 25 minuten.

Vlaanderen investeert 500 miljoen euro in drie nieuwe tramlijnen

Gezien het belang van openbaar vervoer om de verkeersknoop rond Brussel te ontwarren, investeert Vlaanderen fors in de drie nieuwe tramlijnen van De Lijn. De aanleg van de sneltram, de luchthaventram en de ringtram bedragen respectievelijk 209, 90 en 170 miljoen euro. Daarnaast is er ook een stelplaats nodig. Om die te realiseren is er 25 miljoen euro nodig. Kortom: een investering van een half miljard euro. Dat lijkt veel, maar gezien de vele voordelen van de drie tramlijnen zijn de maatschappelijke baten van het Brabantnet twee keer zo groot als de kosten. Met andere woorden: elke geïnvesteerde euro krijgt de maatschappij – wij dus – dubbel terug. In de vorm van tijdswinst in verplaatsingen, minder milieu- en geluidsoverlast, betere leefbaarheid en een economische boost voor de hele regio.

Op de website van De Lijn vindt u meer informatie over Brabantnet.
 

Vlag Europese Unie

Medegefinancierd door de Europese Unie

Contactgegevens

Wegen & Verkeer Vlaams-Brabant
Diestsepoort 6 - bus 81
3000 Leuven

t.: +32 (0)16 66 57 50
f.: +32 (0)16 66 57 55

Nieuwsbrief

Wilt u het laatste nieuws over de ring om Brussel in uw mailbox?

Schrijf u dan hier in op onze digitale voortgangsberichten.