De eerste natuurbrug over de Ring rond Brussel

In april 2016 startte de Vlaamse overheid de bouw van de allereerste natuurbrug over de Ring rond Brussel, tussen Groenendaal en Waterloo. De brug wordt 60 meter breed en zal een veilige oversteek bieden aan dieren, die zich dus niet meer op de Ring moeten wagen. Het verkeer wordt zo ook veiliger voor de mens. Het zal afgewerkt worden in het voorjaar van 2017. 

Een toekomstbeeld van het ecoduct Zoniënwoud

Ruimer project verbindt Zoniënwoud opnieuw 

In Groenendaal (Hoeilaart) zijn de voorbereidende werken voor het Ecoduct Groenendaal opgestart. De allereerste natuurbrug over de Ring rond Brussel wordt de kroon op het werk van het project LIFE+ OZON, dat de stukken Zoniënwoud aan beide zijden van de Ring opnieuw met elkaar verbindt. 

De groene brug van 60 meter breed krijgt een natuurlijke inrichting met aarde, struiken en bomen. Dieren krijgen zo een vertrouwde omgeving en voldoende afscherming tegen het geluid en het licht van de Ring. Een speciaal ‘ecoraster’ aan beide zijden van de Ring zal dieren naar het ecoduct leiden. Zo vinden grote en kleine dieren makkelijk hun weg naar de veilige oversteekplaats. 

Eerstesteenlegging met Ben Weyts, Herman Van Rompuy en Karmenu Vella

Maandag 26 september 2016 was minister van mobiliteit en openbare werken Ben Weyts aanwezig op de eerstesteenlegging van het ecoduct Groenendaal in Hoeilaart. Ook EU-commissaris Karmenu Vella en erevoorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy waren aanwezig. Bekijk hieronder enkele foto's van dit evenement waar ook de pers talrijk aanwezig was.

 

 

Veel partners (o.a. Europese Commissie!)

Het ambitieuze ecoduct wordt mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking tussen vele partners: de Vlaamse Overheid (Agentschap Wegen en Verkeer, Agentschap Natuur en Bos, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie), de Europese Commissie, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de gemeenten Hoeilaart, Overijse en Tervuren. 

Op deze pagina vindt u meer informatie over het ecoduct. 

Klik door naar…

Vlag Europese Unie

Medegefinancierd door de Europese Unie

Contactgegevens

Wegen & Verkeer Vlaams-Brabant
Diestsepoort 6 - bus 81
3000 Leuven

t.: +32 (0)16 66 57 50
f.: +32 (0)16 66 57 55

Nieuwsbrief

Wilt u het laatste nieuws over de ring om Brussel in uw mailbox?

Schrijf u dan hier in op onze digitale voortgangsberichten.