Een voorbeeld uit het buitenland: de Randweg van Eindhoven

Een snelweg waar het doorgaand en het lokale verkeer over parallelle rijbanen rijden: in het buitenland bestaat het al. Een voorbeeld dichtbij is de Randweg in Eindhoven (A2/N2).

De A2 in het Nederlandse Eindhoven kampte vroeger met een veiligheidsprobleem dat vergelijkbaar was met de problematiek van de Ring rond Brussel. Door de vele op- en afritten maakten chauffeurs heel wat weefbewegingen, wat zorgde voor ongevallen en files. Midden jaren 2000 besliste de Rijkswaterstaat om de snelweg opnieuw in te richten. Er kwam een scheiding van het lokale en doorgaande verkeer door de aanleg van hoofd- en parallelrijbanen. De werken werden uitgevoerd tussen 2006 en 2009. 

De Randweg in Eindhoven is vandaag zeventien kilometer lang en telt vier tot vijf rijstroken in elke rijrichting. Twee van de vier/drie van de vijf rijstroken dienen voor doorgaand verkeer, de twee andere stroken bedienen het lokaal verkeer. 

Maximumsnelheid parallelrijbanen verlaagd 

De verschillende verkeersstromen op de A2/Randweg rijden nu gescheiden van elkaar. Bestuurders op de hoofdweg hoeven geen rekening meer te houden met voertuigen die in- of uitvoegen. De gevaarlijke weefbewegingen op de A2 zijn een nare herinnering. Resultaat? De kans op ongevallen is sterk gedaald en de filedrukis gevoelig afgenomen . 

De Rijkswaterstaat verlaagde de maximumsnelheid op de parallelrijbanen van 120 naar 80 km/u. De snelheidsverschillen door weefbewegingen bij op- en afrittencomplexen verkleinden daardoor, wat de verkeersveiligheid verder ten goede kwam.

Toekomst Ring rond Brussel 

De Vlaamse overheid kiest naar Eindhoofs voorbeeld voor hetzelfde basisprincipe.  Op de Ring rond Brussel komt er een scheiding van het doorgaande en lokale verkeer met een hoofd- en parallelrijbaan. Zo wordt gemikt op een daling van het aantal ongevallen,, een veiliger verkeer en een vlottere doorstroming. Het voorontwerp voor de herinrichting van de R0 is intussen klaar. In 2018 starten de eerste werkzaamheden.  

 


 

Klik door naar…

Vlag Europese Unie

Medegefinancierd door de Europese Unie

Contactgegevens

Wegen & Verkeer Vlaams-Brabant
Diestsepoort 6 - bus 81
3000 Leuven

t.: +32 (0)16 66 57 50
f.: +32 (0)16 66 57 55

Nieuwsbrief

Wilt u het laatste nieuws over de ring om Brussel in uw mailbox?

Schrijf u dan hier in op onze digitale voortgangsberichten.