De Ring na de herinrichting

Dankzij de herinrichting krijgt de Ring rond Brussel hoofdrijbanen voor het doorgaande verkeer en parallelrijbanen voor het lokale verkeer. Zo komt er een einde aan de vele gevaarlijke weefbewegingen, waarbij wagens kriskras door elkaar rijden om een op- of afrit te nemen. 

Onderaan dit artikel vindt u voorbeelden van hoe u na de herinrichting van A naar B zal kunnen rijden via de Ring rond Brussel. Bekijk hier filmpjes van routes.  

Doorgaand verkeer op de hoofdrijbaan

Doorgaand verkeer is verkeer dat de Ring blijft volgen over langere afstand, zonder een lokale afrit te nemen naar de Vlaamse rand of naar Brussel. Voorbeeld? U rijdt van Gent naar Leuven via de E40. In dat geval bent u deel van het doorgaand verkeer op de Ring rond Brussel. Na de herinrichting zal het doorgaand verkeer over de hoofdrijbaan rijden. 

Lokaal verkeer op de parallelrijbaan

Lokaal verkeer is het verkeer dat de Ring rond Brussel gebruikt om een op- of afrit te nemen tussen een van de aantakkende snelwegen (knooppunten). Het gaat dan bijvoorbeeld om de afritten die vandaag aansluiten op het lokale wegennet in de Vlaamse Rand. Na de herinrichting zal het lokale verkeer over de parallelrijbaan rijden. 

Een voorbeeld van een dergelijk parallelsysteem vindt u ook in Eindhoven.

Hoofd- of parallelrijbaan?

 De keuze voor de hoofd- of parallelrijbanen hangt af van uw bestemming. De hoofdbaan verbindt volgende knooppunten:

  • Groot-Bijgaarden (van de Ring met de E40 richting Gent)
  • Strombeek-Bever (Ring met A12)
  • Machelen (Ring met E19)
  • Sint-Stevens-Woluwe (Ring met E40 richting Leuven)

Als u voor de hoofdrijbaan kiest, blijft u die minstens tot het volgende knooppunt volgen. Als u voor de parallelrijbaan kiest, kunt u gebruik maken van elke lokale op- en afrit. 

Wanneer welke rijbaan nemen?

Verlaat u de Ring pas bij een volgend knooppunt, dan neemt u de hoofdrijbaan. Verlaat u de Ring vroeger, dan neemt u de parallelrijbaan. 

Een aantal voorbeelden maken het nieuwe systeem concreter.

Stijn uit Gent bezoekt zijn oma in Wemmel

Stijn is een twintiger. Hij komt oorspronkelijk uit Wemmel, maar is na zijn studies in Gent blijven ‘plakken’. Als kind kwam hij bijna dagelijks over de vloer bij zijn oma, tegenwoordig wekelijks. Enthousiast als altijd springt Stijn in zijn auto en rijdt in Gent de E40 richting Brussel op. Aan het knooppunt Groot-Bijgaarden sturen de blauwe borden hem naar Jette. Zo belandt hij vanzelf op de nieuwe parallelrijbanen van de Ring rond Brussel. Hij passeert afrit 10 (Zellik) en afrit 9 (Jette). Dan ziet hij het bord van afrit 8: Wemmel. Daar moet hij zijn! Hij volgt de borden naar de afrit en verlaat de Ring. 10 minuten later parkeert hij voor de deur van zijn oma. Die is zoals altijd heel nieuwsgierig naar Stijns avonturen in Gent.

De route van Stijn

 

Nora en Bilal uit Willebroek gaan dit weekend met de kinderen naar de Ardennen

Nora en Bilal zijn al jaren een koppel. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studies aan de Universiteit van Antwerpen. Het jonge koppel ging in Willebroek wonen, dichtbij de ouders van Nora. Ze hebben allebei een drukke job en trekken er in het weekend regelmatig op uit met hun twee kinderen. Dit weekend huren ze een huisje in Rochefort. In Willebroek nemen ze de A12 richting Brussel. Op het knooppunt van Strombeek-Bever leiden verkeersborden hen naar de hoofdrijbaan. Deze blijven ze volgen tot aan het Leonardkruispunt waar ze de E411 richting Ardennen oprijden. 2 uur later pakken ze hun spullen uit

De route van Nora en Bilal

 

Dries en Peter uit Genk gaan een week naar Nieuwpoort

Dries en Peter wonen allebei in Genk. Na de laatste drukke werkdag van de week vertrekken ze naar de zee. Ze mogen in Nieuwpoort in het appartement van de moeder van Peter overnachten, op voorwaarde dat ze de flat opknappen. In Genk rijden ze de E314 op, in Leuven nemen ze de E40 richting Brussel. Via het knooppunt Sint-Stevens-Woluwe komen ze op de hoofdrijbaan van de Ring en rijden ze door tot op het knooppunt Groot-Bijgaarden. Daar nemen ze de E40 richting kust. Twee uur later genieten ze op de dijk van de zilte zeelucht.

 De route van Dries en Peter

 

Bewegwijzering 

Hoe weet u wanneer u van rijbaan kunt veranderen? De klassieke blauwe snelwegborden maken u ook in de toekomst wegwijs. 
Op de figuur hieronder ziet u hoe de blauwe snelwegborden er kunnen uitzien na de herinrichting van de Ring. 
 

 

Vlag Europese Unie

Medegefinancierd door de Europese Unie

Contactgegevens

Wegen & Verkeer Vlaams-Brabant
Diestsepoort 6 - bus 81
3000 Leuven

t.: +32 (0)16 66 57 50
f.: +32 (0)16 66 57 55

Nieuwsbrief

Wilt u het laatste nieuws over de ring om Brussel in uw mailbox?

Schrijf u dan hier in op onze digitale voortgangsberichten.