De tijdlijn van het project (verleden en toekomst)

De Ring rond Brussel is een verouderde autosnelweg die al die al zeer lang onveranderd is gebleven. De infrastructuur uit de vorige eeuw voldoet niet langer aan de eisen van het huidige verkeer. Dat is geen nieuw gegeven: reeds in 2000 was er al sprake van een herinrichting.  

Periode 2000-2013

Sinds de jaren 1990 neemt het verkeer op de Vlaamse wegen sterk toe. Ook de Ring rond Brussel krijgt steeds meer verkeer te slikken. De Vlaamse overheid, beheerder van de Ring, laat vanaf het begin van de eenentwintigste eeuw verschillende studies uitvoeren: 

In 2011 en 2012 worden in het strategisch plan-MER en in het de maatschappelijke kosten-baten-analyse zes alternatieven onderzocht. Op basis van de resultaten van deze twee studies koos de Vlaamse regering in 2013 voor de herinrichting van de Ring: het doorgaande verkeer zal fysiek van het lokale verkeer gescheiden worden. 

Lees hier meer over het studiewerk: de drie grote studies, de zes alternatieven die onderzocht werden in het S-MER, etc.  

En nu? 

Wanneer starten de werken? In 2019, maar ondertussen zal de Vlaamse overheid niet stilzitten. Alle plannen zijn in detail uitgewerkt en ingenieurs maakten een voorontwerp. Een definitief ontwerp volgt na het plan- of project-MER. Dat betekent meteen ook de opstart van het vergunningstraject. 

 

 

Klik door naar…

Vlag Europese Unie

Medegefinancierd door de Europese Unie

Contactgegevens

Wegen & Verkeer Vlaams-Brabant
Diestsepoort 6 - bus 81
3000 Leuven

t.: +32 (0)16 66 57 50
f.: +32 (0)16 66 57 55

Nieuwsbrief

Wilt u het laatste nieuws over de ring om Brussel in uw mailbox?

Schrijf u dan hier in op onze digitale voortgangsberichten.