Waterafvoerstelsel onder Leonardkruispunt beschermt Zoniënwoud

Het Zoniënwoud wordt sinds 2013 beschermd door een nieuw waterafvoerstelsel onder de Leonardtunnel. De installatie zuivert het regenwater van het Leonardkruispunt voor het naar het bos stroomt. Vlaanderen streeft zo naar een optimale bescherming van fauna en flora in de omgeving van de Ring rond Brussel. 

De Ring rond Brussel doorkruist op verschillende plaatsen natuurdomeinen. Het Zoniënwoud is er daar één van. Het is een prachtig stukje natuur met meer dan 4.400 hectare bos en bomen van meer dan 200 jaar oud. Maar het drukke verkeer van het Leonardkruispunt dreigt het regenwater te vervuilen. Oplossing? Een ondergrondse filterinstallatie.
 

leonardkruispunt.jpg

Het Leonardkruispunt bevindt zich op de kruising van de Ring met de E411

Ondergronds netwerk van 3 verdiepingen

Onder de Leonardtunnel bevindt zich een verdieping met een waterzuiveringsinstallatie. Ze maakt het vervuilde regenwater (vet, slib, olie, …) weer schoon en slaat het op in een bufferbekken. Daarna wordt het gecontroleerd naar het woud gepompt, afhankelijk van het waterpeil op dat moment. 

bufferbekken.jpg

De kelderverdieping is ongeveer even groot als het Leonardkruispunt zelf. 
 

Het bestaande bufferbekken werd in de voorbije jaren gerenoveerd en er kwam een filterinstallatie bij. Die filtert vuile stoffen (grof vuil, slib, vet en olie) uit het regenwater. 

Noodstop beschermt milieu

Wat gebeurt er bij een defect of ongeval (bijv. een gekantelde vrachtwagen met gevaarlijke stoffen)? In dat geval voorkomt een noodstop dat vervuild water naar het Zoniënwoud stroomt. De noodstop gebeurt automatisch dankzij automatische detectie en lokale metingen. 
 

waterzuivering.jpg

Ecologische maatregelen ter bescherming van de natuur

Vlaanderen neemt zoveel mogelijk ecologische maatregelen om de natuur rond de Ring te beschermen. Aan de andere kant van de Ring wordt het Laarbeekbos volledig gespaard dankzij een verschuiving van de R0 en de bouw van een ecoduct en ecorasters. 
 

Klik door naar…

Vlag Europese Unie

Medegefinancierd door de Europese Unie

Contactgegevens

Wegen & Verkeer Vlaams-Brabant
Diestsepoort 6 - bus 81
3000 Leuven

t.: +32 (0)16 66 57 50
f.: +32 (0)16 66 57 55

Nieuwsbrief

Wilt u het laatste nieuws over de ring om Brussel in uw mailbox?

Schrijf u dan hier in op onze digitale voortgangsberichten.