F202 langs de R22

Fietssnelweg

Langs de oostelijke zijde van de R22 leggen we de F202 aan, die Zaventem met de regio van Kraainem verbindt.

 • De fietssnelweg sluit aan met de F203 naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de HST-fietsroute.
 • Via een fietstunnel kunnen fietsers de Leuvensesteenweg op een snelle en veilige manier kruisen.
 • De aanwezigheid en locatie van de beek bepalen mee het profiel. 

 

Bewonersbrieven

Klik op downloads rechtsboven en vind een overzicht van onze bewonersbrieven.

We bevinden ons nu in fase 2

Verkeer naar 1 rijstrook per richting en keerpunten op R22

In de week van 5 augustus 2019 zetten we het verkeer op de R22 Woluwedal om naar één rijstrook in elke richting op de oostelijke rijhelft. Daarbij worden opnieuw keerpunten ingericht ten noorden en ten zuiden van de projectzone. We voeren in wezen terug dezelfde verkeersmaatregelen in zoals die bij de vorige werken op de R22 Woluwedal.

Volledige vernieuwing Tramlaan van augustus 2019 tot april 2020

Met de omzetting van het verkeer start meteen ook de herinrichting van de westelijke rijhelft van het Woluwedal inclusief het kruispunt met de Tramlaan en de Tramlaan zelf. Want tussen de R22 en de Rue de la Petite Montagne leggen we een gescheiden riolering aan om vervolgens de wegopbouw van de Tramlaan helemaal te vernieuwen. Deze werken duren tot in april volgend jaar.

Tramlaan afgesloten voor verkeer tijdens de werken

Vanaf dinsdag 6 augustus zal de Tramlaan niet meer toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer en dat tot het einde van de werken. Om de riolering aan te leggen dienen we namelijk de rijweg op te breken en te werken in de ondergrond. Aansluitend wordt de weginfrastructuur terug opgebouwd (fundering, boordsteen, fietspad, voetpad, rijweg, belijning). Verkeer in de werfzone is gedurende al deze werken niet mogelijk. Woningen en garages zijn daardoor NIET bereikbaar met de wagen.

Parkeren voor bewoners en infopunt voor vragen

Omdat er voor voertuigen tijdens de riolerings- en wegeniswerken in de Tramlaan geen doorgang is waardoor parkeren in de straat niet kan, dient u uw wagen zolang elders te plaatsen. Je kan tijdens de duur van de werken parkeren onder het viaduct van de E40 aan de Statieplaats. Daar vindt u trouwens ook de werfburelen van de aannemer (groene containers). Bewoners met specifieke vragen over bijvoorbeeld een verhuis of levering kunnen steeds terecht in het infopunt.

Omleiding voor Tramlaan en enkelrichting in de Tramstraat

Aangezien de Tramlaan onderbroken is van augustus dit jaar tot april volgend jaar voorzien we voor het verkeer een omleiding van en naar de R22 Woluwedal langs de Bevrijdingslaan en de Leuvensesteenweg. Om sluikverkeer tegen te gaan, wordt in de Tramstraat enkelrichtingverkeer ingevoerd van de Leuvensesteenweg naar de Bevrijdingslaan. Voor het openbaar vervoer geldt een uitzondering: bussen blijven toegelaten in beide richtingen doorheen de Tramstraat.

 

Fietssnelweg F202

Met de steun van

Dit project wordt uitgevoerd met steun van het Europees Fonds Voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

 

Image

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van dit project

Onlangs toegevoegd

Fasering van de werken

 • Fase 1a

  De eerste voorbereidende werken gebeuren in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij. Tijdens deze fase krijgt de rivier Woluwe haar definitieve locatie. De nieuwe loop wordt uitgegraven en de bestaande riolering wordt verplaatst.

 • Fase 1b

  Geschatte duurtijd fase 1a en 1b samen: 3 maanden Om vlot verkeer te verzekeren tijdens de aanleg van de fietstunnel maken we een tijdelijke bypass ten noorden van de Leuvensesteenweg (N2).

 • Fase 2

  Geschatte duurtijd: 9 maanden Tijdens deze fase leggen we de fietstunnel aan onder de Leuvensesteenweg. Hiervoor moeten nutsleidingen worden verplaatst en zijn nieuwe rioleringen nodig. De aansluiting van de Tramlaan op de R22 wordt heraangelegd.

 • Fase 3a

  Geschatte duurtijd: 1 maand In deze fase wordt de R22 ten noorden van de N2 en de aansluiting van de N2 aan de westzijde heraangelegd. Daarnaast wordt ook de aansluiting van de Oudstrijderslaan op de R22 afgewerkt.

 • Fase 3b

  Geschatte duurtijd: 6 maanden De aansluiting van de Oudstrijderslaan op de R22 is in deze fase afgewerkt. De heraanleg van de R22 ten noorden van de N2 en de aansluiting van de N2 aan de westzijde gaat verder in deze fase.

 • Fase 4

  Gelijktijdig met de 3 voorgaande fases. Grote delen van de fietssnelweg worden verspreid over de hele projectzone uitgevoerd, ook de Ventweg wordt heraangelegd en enkele kleinere werken worden uitgevoerd. Zo leggen we bijvoorbeeld groenvoorzieningen aan en plaatsen we een keermuur ter hoogte van de afrit van de E40.

Omleiding fase 2

 • De R22 wordt versmald naar 1 rijstrook in plaats van 2. Elke rijrichting krijgt dus één rijstrook.
 • Er komen keerpunten op de R22 op ruime afstand van de werfzone, zowel aan de noord- als de zuidkant. De tijdelijke situatie kan hierdoor opgevat worden als een grote, uitgestrekte rotonde die het verkeer ook al regelde tijdens de voorbije werken aan Woluwedal.
 • De Leuvensesteenweg blijft bereikbaar. Komende van Zaventem dient het verkeer wel eerst de keerbeweging te maken.
 • De Voordestraat, Jozef van Hovestraat en de bedrijven ter hoogte van de ventweg blijven bereikbaar.

Omleiding fase 2

De aansluiting van de Tramlaan naar de R22 wordt volledig afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de Bevrijdingslaan ten westen van de R22 en de Leuvensesteenweg.

Bewonersbrieven

1. Bewonersbrief R22 NL
Pdf1.32 MB
Download
2. Bewonersbrief F202 NL
Pdf802.73 kB
Download

Technische plannen

F202_Technische plannen
Pdf22.77 MB
Download