FAQ

FAQ

Algemene vragen 

Wat willen jullie bereiken met Werken aan de Ring?

Werken aan de Ring is een geïntegreerd programma met twee belangrijke doelstellingen: de mobiliteit in de regio verbeteren en de leefbaarheid verhogen.

Lees meer over wat & hoe

Wie neemt het initiatief bij het programma ‘Werken aan de Ring’?

De Werkvennootschap is initiatiefnemer. Zij zijn de projectvennootschap, opgericht door de Vlaamse Regering om grote infrastructuurprojecten integraal en gecoördineerd aan te pakken. De Werkvennootschap doet dit in samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer en het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid.

Lees meer over De Werkvennootschap

Waarom is het programma ‘Werken aan de Ring’ noodzakelijk?

De infrastructuur van de Ring rond Brussel (R0) is verouderd en niet meer aangepast aan de verkeersnoden van vandaag.   

Lees meer over het waarom

Wie wordt er allemaal betrokken bij het programma?

Werken aan de Ring hecht veel belang aan participatie en aan samenwerking met alle belanghebbenden. We hanteren daarom een vijfsporenbeleid. 

lees hier meer over het vijfsporenbeleid

Timing en procedure

Wanneer starten de werken?

De herinrichting van het noordelijk deel van de Ring verloopt via een geïntegreerd planningsproces. Daarnaast worden tal van projecten versneld uitgevoerd: fietssnelwegen, infrastructuur voor het openbaar vervoer, mobipunten en enkele op- en afrittencomplexen. 

Voor de werken aan het noordelijke deel van de Ring kunnen starten, moet nog een heel (vergunnings)proces doorlopen worden. Zo moet er een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) komen om deze grootschalige werken te kunnen uitvoeren. Dat GRUP legt de bestemming van een gebied vast (landbouw, industrie, natuur …).

Als eerste stap werken we toe naar een voorkeursalternatief, de oplossing die als meest aangewezen naar voor komt op basis van al het studiewerk, de onderzoeken en inspraakreacties van de afgelopen jaren.

Dat voorkeursalternatief, dat we eind 2022 verwachten, moet goedgekeurd worden door de Vlaamse regering en vormt de basis voor het voorontwerp GRUP. Na het voorontwerp GRUP, komt er nog een ontwerp GRUP en worden ook de omgevingsvergunningen voor de werken in de verschillende deelzones aangevraagd. Zowel over het ontwerp GRUP als over de omgevingsvergunningen is er een publieke raadpleging en inspraak voorzien.

Omdat het over zo'n grootschalige werken gaat, kunnen er al gauw een heel aantal jaren over dit proces heen gaan. In afwachting van de grootschalige werken, pakken we wel al een aantal dringende problemen aan, zoals de Hector Henneaulaan en de renovatie van het Viaduct van Vilvoorde. 

 Meer info over de projecten

Welke stappen zijn er tot nu toe gezet? Welke stappen volgen nog?

Het geïntegreerd planningsproces voor de herinrichting van Ring Noord startte met de publicatie van de startnota in mei 2018. Daarop volgde een publieke raadpleging. De input hiervan werd verwerkt in de scopingnota, gepubliceerd in juni 2019. Het hele planningsproces volgt een vast stramien en zal resulteren in een nieuw GRUP en een voorkeursalternatief. 

Lees meer over het geïntegreerd planningsproces

Minder-Hinder

Op welke manier wordt de hinder van de werken beperkt?

Bij infrastructuurwerken is hinder onvermijdelijk. We doen er alles aan om die zoveel mogelijk te beperken en iedereen goed geïnformeerd te houden. 

Lees meer over Minder-Hinder

Quick wins

Wat zijn quick wins?

Quick wins zijn deelprojecten die naar voor worden geschoven in het proces en sneller gerealiseerd kunnen worden dan de herinrichting van de Ring zelf. 

Welke quick wins worden aangepakt?

We leggen tien fietssnelwegen aan, drie openbaar vervoersverbindingen, twee groenverbindingen, acht mobipunten en verschillende deelprojecten in de zone Ring Noord en in de Zone Ring Oost. 

Bekijk alle projecten

Is er een quick win in mijn buurt?

Op onze projectenpagina kan je de filter gebruiken om te kijken welke quick wins in jouw gemeente worden aangepakt. 

Bekijk alle projecten

Bij wie kan ik terecht met vragen over een quick win die in uitvoering is?

Wanneer een werf in uitvoering is, staat de bereikbaarheidsadviseur je bij wanneer je dringende vragen hebt over bereikbaarheid tijdens de uitvoering van de werken.  

Met vragen voor de bereikbaarheidsadviseur kan je terecht via info@werkenaandering.be

Specifiek voor werven in de buurt van Vilvoorde kan je terecht via vilvoorde@werkenaandering.be

Leefbaarheid

Wat wordt er gedaan tegen de geluidshinder?

Voor Ring Noord wordt een Milieueffectenrapport opgemaakt waarin gekeken wordt naar de impact van allerlei factoren, zoals geluid en luchtkwaliteit. Tegelijkertijd werken we ook toe naar een voorkeursalternatief, de oplossing die als meest aangewezen naar voor komt op basis van al het studiewerk, de onderzoeken en inspraakreacties van de afgelopen jaren. Dat voorkeursalternatief hopen we tegen het einde van dit jaar te hebben. Een keer dat voorkeursalternatief er is, en op basis van de resultaten van het milieueffectenrapport, zullen er concrete keuzes gemaakt kunnen worden, onder meer naar plaatsing van geluidsschermen en fluisterasfalt toe. Op dat moment zal er ook nog een publieke raadpleging georganiseerd worden, waarover we de omwonenden van de Ring zullen informeren.

Multimodaliteit

Wordt er ook een busbaan voorzien voor openbaar vervoer?

Het Programma Werken aan de Ring is multimodaal en dus werken we ook aan 115 km fietssnelwegen, Hoppinpunten (plekken waar je makkelijk van het ene op het andere vervoermiddel overstapt), 3 nieuwe tramlijnen van Brabantnet en houden we in de verschillende projecten ook sterk rekening met de doorstroming van het openbaar vervoer. Zo voorzien we bijvoorbeeld vrije busbanen op de Hector Henneaulaan in beide richtingen. Op de Ring zelf is in deze fase van het onderzoek geen busbaan voorzien, maar dat kan later desgevallend wel voorzien worden op één van de rijstroken.

Communicatie en inspraak 

Hoe blijf ik op de hoogte van Werken aan de Ring?

Op de website vind je steeds de juiste informatie, volg onze facebookpagina of schrijf je onderaan de pagina in op onze digitale nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste informatie.  

Naar de facebookpagina

Welke acties ondernemen jullie verder om ons te informeren Werken aan de Ring?

Behalve de nieuwsbrief, een Facebookpagina en een Instagrampagina publiceren we op geregelde tijdstippen een krant die alle bewoners in de regio van de Ring thuis ontvangen. Over werven die in uitvoering zijn houden we omwonenden op de hoogte via bewonersbrieven en nieuwsbrieven. Om iedereen de kans te geven met ons van gedachten te wisselen, organiseren we regelmatig infomarkten en gespreksavonden.

We zijn al sinds 2018 bezig met het planningsproces voor het noordelijke gedeelte van de Ring en hebben al zo'n 100 infoavonden en/of webinars gedaan.  Daarnaast informeren we continu over het project en organiseren we al 3,5 jaar inspraakmomenten. Dat doen we niet enkel wanneer de wet dit voorschrijft, maar ook daarbuiten. We doen vanuit Werken aan de Ring enorm veel inspanningen om die inspraak mee te nemen. Het is bijvoorbeeld door die inspraak dat de lokale verbinding van de R22 met de Ring terug op tafel is gekomen.

Agenda

Alle edities van de krant

Waar kan ik terecht als ik vragen heb?

Als je nog vragen hebt, dan kan je die stellen via het contactformulier op de website. 

Stel je vraag

Bij wie kan ik terecht als ik hinder ondervind door de werken?

Als je hinder ondervindt van werken die kaderen binnen Werken aan de Ring, dan kan je contact opnemen met de bereikbaarheidsadviseur.