Bedrijvensessie Zaventem-Machelen

De Werkvennootschap werkt volop aan het multimodale programma Werken aan de Ring. Daarmee investeren we in nieuwe weginfrastructuur, nieuwe fietspaden en nieuwe tram(bus)infrastructuur. Vóór de eigenlijke herinrichting van de Ring rond Brussel van start gaat, focust De Werkvennootschap zich op een aantal belangrijke fietssnelwegen en quick wins. Dat zijn projecten die versneld worden aangepakt.

Bedrijvensessie

Op woensdag 4 december 2019 nodigden we je uit voor een bedrijvensessie.

We wilden de bedrijven in de buurt van de quick wins informeren over de stand van zaken. We gaven uitleg bij het ontwerp, de uitvoering en de timing.

In de zone Zaventem – Machelen zullen volgende projecten voorafgaand aan de herinrichting van de ring gerealiseerd worden;

  • De Henneau Brug wordt wegens stabiliteitstechnische redenen als quick win naar voren getrokken ten opzichte van de ‘Werken aan de Ring’. Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om de belevenis en veiligheid voor de fietser sterk te verbeteren, de doorstroming van de bus te verbeteren en de leefbaarheid te verhogen.
  • Langs de HST-spoorlijn tussen Leuven en Brussel loopt de HST-fietsroute. Het wegwerken van de missing link tussen de Fabriekstraat in Zaventem en de Lodewijk Vankeerberghenstraat in Machelen wordt als quick win naar voor geschoven.
  • Met de Luchthaventram spoor je binnenkort van Brussel Noord naar de luchthaven van Zaventem in 30 minuten. Deze handige tramlijn over 12 km loopt via de Leopold III-laan en sluit binnen de ring aan op het bestaande tramsporennet. Naast de aanleg van infrastructuur voor de tram, zal ook de volledige Leopold III-laan heringericht worden.
  • De quick win A201K is een fiets- en voetgangersverbinding op het traject van de fietssnelweg FR0. Deze verbinding wordt gerealiseerd op de kruising van de Leopold III-laan met de FR0. Door de barrière van de Leopold III-laan weg te werken wordt één van de missing links op het traject van de FR0 gerealiseerd.

Programma

Van 9u00 tot 10u00 werd een plenaire infosessie georganiseerd waar de krijtlijnen van alle projecten in de zone Zaventem en Machelen werden toegelicht.

Vervolgens organiseerden we van 10u00 tot 12u00 gesprekstafels. Gedurende deze gesprekstafels werd het project in detail toegelicht en bespraken we bezorgdheden van het bedrijf.