Groenendaal onthaalt

12/05/2021

Het Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse overheid wil Groenendaal verder uitbouwen tot één van de centrale hubs waar mensen hun bezoek aan het Zoniënwoud starten en eindigen. Samen met Werken aan de Ring ontwikkelt ze daarom verschillende projecten in de omgeving. Om zo bezoekers nog beter te ontvangen en de verbinding met het Zoniënwoud te versterken.

Overzichtskaart Groenendaal
Ecorecreaduct De Priorij

Ecorecreaduct De Priorij

Wandelen of fietsen van het Groenendaal station over de Ring tot het Bosmuseum doe je in de toekomst via het ecorecreaduct De Priorij. Het wordt een veilige en aangename verbinding voor de zachte weggebruiker en door de voorziene faunapassage tegelijk een extra kans voor planten en kleine dieren om hun leefgebied te vergroten. De werken aan De Priorij zullen in het voorjaar 2023 zijn afgerond. 

Het ecorecreaduct is een project van De Werkvennootschap in het kader van Werken aan de Ring en het project HORIZON+ (Zoniënwoud) met steun van de Vlaamse overheid.

F205

Fietssnelweg en -tunnel

In het kader van Werken aan de Ring zal een nieuwe fietssnelweg langs de Terhulpensesteenweg worden aangelegd, de F205. Deze fietssnelweg zorgt voor een aangename en directe fietsverbinding tussen Hoeilaart en Brussel. De start van de werken is voorzien in 2022 en zullen voorjaar 2023 zijn afgerond. Om de doorstroming op de fietssnelweg te garanderen, zal de fietssnelweg de Ring ten noorden van de sporen via een fietstunnel veilig kruisen. 

Dit is een realisatie van De Werkvennootschap en het Agentschap Wegen en Verkeer in het kader van Werken aan de Ring.  

Bosmuseum

Het Bosmuseum

In het Bosmuseum kunnen bezoekers zich laten rondleiden door de leefwereld van het bos en zijn bewoners, en maken kennis met de principes van het bosbeheer. Dit museum wordt in 2024 een belevingscentrum voor jong en oud. Op een hedendaagse manier zullen bezoekers worden meegenomen in het verhaal van het bos en de Priorijsite. Kinderen ontdekken het spelenderwijs: er komt een speeltuin en canopy-walk. Ook volwassenen zullen dankzij het gebruik van moderne technologie de plek intens kunnen beleven. 

De hernieuwing van het Bosmuseum gebeurt in kader van het HORIZON+ programma dat het Zoniënwoud beter met de omliggende gemeenten wil verbinden. Met steun van de Vlaamse overheid.

Parkarboretum Groenendaal

Parkarboretum

Het Parkarboretum is de eerste realisatie in de ontwikkeling van de Poort Groenendaal. Als uitbreiding op het bestaande Arboretum van Groenendaal bestaat het uit bloemrijk grasland met vrijstaande (solitaire) bomen. Ook is er binnen dit parkarboretum een blotenvoetenpad, een nieuwe speeltuin en een uitkijkplatform voorzien die uitzicht geeft over het “Kasteel” van Groenendaal. Het Parkarboretum is integraal toegankelijk en kan je vandaag al bezoeken.

De uitbreiding van het parkarboretum Groenendaal gebeurde in opdracht van het Agentschap Natuur en Bos binnen het HORIZON+ (Zoniënwoud) programma.  

Koningsvijvers

Sanering Koningsvijvers

De Keizer Karelvijver is een van de twaalf vijvers op de bovenloop van de IJse. Ze worden gevoed door bronnen en door het riviertje de IJse dat verder in het Zoniënwoud ontspringt. De IJse is een waardevolle rivier waar verschillende partners zich actief voor inzetten. De sanering en het ecologisch herstel van deze vijvers zijn hierin een belangrijk onderdeel. Dankzij het ruimen van het slib en rioleringswerken zal de waterkwaliteit van deze historische vijver sterk verbeteren. Het afspoelend water van autosnelwegen (wegwater) kan immers verschillende polluenten bevatten. Om te voorkomen dat deze stoffen tijdens een regenbui rechtstreeks in de Koningsvijvers en in de IJse terecht komen, zal het wegwater eerst gezuiverd worden. Hiervoor zal de vijver die het meeste wegwater ontvangt (vijver 5) gedeeltelijk omgevormd worden tot een natuurlijk zuiveringsbekken. Deze zuivering is belangrijk voor het ecologisch herstel van de afwaarts gelegen vijvers en van de IJse. Dit alles zal plaatsvinden tussen 2022 en 2024.

Met steun van de Vlaamse overheid, Provincie Vlaams-Brabant en LIFE Belini.

Stationsomgeving Groenendaal

Stationsomgeving Groenendaal

De plannen voor het stationsplein en de parking Groenendaal zijn zeer groen en landschappelijk met een groot deel ontharding. De belevingswaarde is hoog en vormt een meerwaarde voor de toegang tot het Zoniënwoud. Voor het stationsgebouw – waar vandaag de auto’s geparkeerd staan – zal een stationsplein met fietsenstallingen en een bushalte komen. Het plein krijgt bloemrijk grasland en heel wat nieuwe bomen. De autoparkeerplaatsen verhuizen naar de rechterzijde van het station. We voorzien dit te realiseren in 2023.

Project in het kader van het HORIZON+ (Zoniënwoud) programma met steun van de Vlaamse overheid, NMBS, De Lijn en de gemeente Hoeilaart.