Nieuw Heldenplein voor Vilvoorde

Heldenplein en Stationlei krijgen vlotte en veilige makeover dankzij Ringtrambus

 

De Ringtrambus, die een vlotte verbinding zal verzekeren tussen het UZ Brussel in Jette en Brussels Airport, krijgt zoveel mogelijk vrije busbanen. De Werkvennootschap werkt samen met de lokale besturen aan die vrije busbanen. Telkens er een vrije busbaan klaar is, kan die ook in gebruik genomen worden. In Vilvoorde zullen de Stationlei en het Heldenplein grondig veranderen dankzij de komst van de Ringtrambus. Het Heldenplein wordt getransformeerd in een groen, veilig en aangenaam plein voor iedereen.

Ringtrambus: openbaar vervoer van de toekomst

De Ringtrambus is het openbaar vervoer van de toekomst: hogere frequenties, betere betrouwbaarheid, en groenere en aangename trambussen. De trambussen zijn 24 meter lang en bieden de reizigers meer plaats en comfort dan ooit. Ook aan de toegankelijkheid is gedacht: zowel voor mindervaliden, mensen met kinderwagens of reizigers met de fiets is het gemakkelijk op- en afstappen dankzij de haltehavens die op dezelfde hoogte als de trambus liggen. En dat comfort wordt doorgetrokken in de omgeving, want in de Stationlei en op het nieuwe Heldenplein zal ook de zachte weggebruiker zich veel veiliger en comfortabeler kunnen bewegen.

Een vlotter Heldenplein

Door de rotondes te vervangen door twee kruispunten met verkeerslichten zal ook het autoverkeer veel vlotter verlopen. De files van vandaag zijn er omdat de rotondes onderling niet afgestemd zijn. Dankzij slimme verkeerslichten zullen beide kruispunten met elkaar communiceren, waardoor de files sterk zullen verminderen en de verkeerslichten afgestemd worden op de Ringtrambus.

Dat komt niet alleen het verkeer ten goede, maar ook de algemene betrouwbaarheid van het openbaar vervoer. Zo wordt het centrum van Vilvoorde vlot bereikbaar met de (tram)bus.

Meer groen voor een gezellig plein

Het Heldenplein wordt groener dan ooit. De tuinen rond de O.L.V.-kerk worden uitgebreid en de vele nieuwe bomen maken van het Heldenplein een aangename plek. De Vilvoordenaar en de bezoekers van de Zennestad kunnen binnen enkele jaren van het nieuwe, gezellige Heldenplein genieten.

Werken starten volgend voorjaar

Als alles goed gaat, wordt volgend jaar gestart met de werken. Nu al wordt samen met stad Vilvoorde een uitgebreid Minder-Hinderplan uitgewerkt. “Om de werken in goede banen te leiden zetten we volop in op Minder-Hinder, op communicatie en op bereikbaarheidsadvies.” zegt Marijn Struyf, communicatiemanager. “We zullen regelmatig informeren over deze ingrijpende werken, en er zal steeds iemand klaarstaan om op uw vragen te antwoorden. De werken zullen het echter waard zijn, want het nieuwe Heldenplein wordt groener, veiliger en aangenamer – voor iedereen!”.