F202 langs de R22

Fietssnelweg

Start van de werken

01/03/2019

Einde van de werken

31/12/2020

Regio

Kraainem - Zaventem

Projectstatus

In uitvoering

Werf stilgelegd in strijd tegen coronavirus 

De uitgebreide maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad in de strijd tegen het coronavirus, hebben ook een impact op de wegenwerken aan de R22. Samen met de aannemer hebben we beslist om de werken tijdelijk stil te leggen. Met deze maatregel willen we de werknemers beschermen en de verdere verspreiding van het virus tegengaan. De aannemer zorgt vanzelfsprekend voor een opgeruimde werfzone en bereikbaarheid van de omwonenden. Voor dringende interventies wordt bovendien permanentie voorzien. 

We danken je voor je begrip en zodra een nieuwe startdatum gekend is, brengen we jou op de hoogte! 

Wat gaan we doen?

Langs de oostelijke zijde van de R22 leggen we de F202 aan, die Zaventem met de regio van Kraainem verbindt.

 • De fietssnelweg sluit aan met de F203 naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de HST-fietsroute.
 • Via een fietstunnel kunnen fietsers de Leuvensesteenweg op een snelle en veilige manier kruisen.
 • De aanwezigheid en locatie van de beek bepalen mee het profiel. 

Fietssnelweg F202

Met de steun van

Dit project wordt uitgevoerd met steun van het Europees Fonds Voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

 

Fasering van de werken

 • Fase 2

  Vanaf 5 augustus 2019 tot april 2020: werken op drie fronten

  De werken schakelen een versnelling hoger.

  • Tijdens deze fase bouwen we de fietstunnel onder de N2 en de aanrijhelling ten zuiden van de tunnel. Dankzij een bypass ten noorden van de Leuvensesteenweg blijft de N2 aangesloten op de R22. De rijbewegingen zijn evenwel beperkt tot rechts in-, rechts uitrijden.
  • Tegelijk met de bouw van de fietstunnel vernieuwen we de westelijk rijhelft van de R22. Tussen de N2 en de brug van de afrit E40 (Afrit 20 ‘Kraainem’ vanuit Brussel pakken we zowel de riolering als de rijbaan aan.
  • Samen met de aansluiting van de Tramlaan op de R22, zullen we tenslotte de Tramlaan zelf (tot aan de Kleine Bergstraat) ook volledig vernieuwen. Vanaf dinsdag 6 augustus 2019 zal de Tramlaan daardoor volledig onderbroken zijn en dit tot het einde van fase 2.

  Onderwaterwerken in de fietstunnel

  • De bouw van de fietstunnel ligt op schema. We hebben de damwanden geplaatst en op 17 en 27 december storten we het onderwaterbeton. Vanaf januari 2020 bouwen we betonnen wanden in de tunnel en bouwen we de N2 Leuvensesteenweg boven de tunnel.

  Riolering R22 en Tramlaan

  • Tegen eind dit jaar is de aanleg van de nieuwe riolering voor regenwater in de R22 Woluwedal afgerond (deel huidige werkzone). In de Tramlaan legden we de riolering voor regenwater reeds aan. In januari 2020 krijgt de Tramlaan nog een riolering voor huisvuilwater. Vervolgens maken we de huisaansluitingen van zowel regen- als huisvuilwater. In de loop van februari 2020 start de opbouw van de nieuwe infrastructuur in zowel de Tramlaan als de huidige werfzone van de R22.
 • Fase 3

  Van midden april tot november 2020

  • In deze fase leggen we de westelijke aansluiting (kant Brussel) van de N2 met de R22 Woluwedal opnieuw aan samen met nog een laatste deel van de R22 zelf, ten noorden van de N2.
  • Daarnaast passen we ook de aansluiting van de Statieplaats (Oudstrijderslaan) aan ten behoeve van de fietssnelweg en bouwen we de noordelijke helling van de fietstunnel.
 • Aanleg fietssnelweg F202

  Augustus 2019 tot december 2020

  Parellel met fase 2 en 3 We voeren grote delen van de werken aan de fietssnelweg uit in de periode van augustus 2019 tot december 2020. De werken hebben over het algemeen geen impact op het verkeer, met uitzondering van de ventweg langs de R22 (die toegang geef tot o.a. PWC). Samen met de fietssnelweg leggen we nog extra groen aan en plaatsen we een keermuur langs de afrit van de E40 ter hoogte van het containerpark.

Keerpuntensysteem vanaf maandag 5 augustus 2019

 • Het keerpuntensysteem treedt vanaf 5 augustus opnieuw in werking. Daarbij zal er ten noorden (kort voor de Grote Kloosterstraat) en ten zuiden (in de buurt van PWC) telkens een keerpunt zijn voor het verkeer op de R22. Het verkeer tussen beide keerpunten verloopt hierbij over één rijstrook in elke richting.
 • Aan de kruispunten met de Statieplaats (Oudstrijderslaan) en de N2 (via de bypass) is dan enkel rechts in en rechts uitrijden mogelijk.

Tramlaan onderbroken tot april 2020

 • Aangezien de Tramlaan onderbroken is vanaf 6 augustus tot april 2020 voorzien we voor het verkeer een omleiding van en naar de R22 Woluwedal langs de Bevrijdingslaan en de N2. Om sluipverkeer tegen te gaan, voeren we in de Tramstraat enkelrichtingverkeer in van de N2 naar de Bevrijdingslaan. Voor het openbaar vervoer geldt een uitzondering: bussen blijven toegelaten in beide richtingen doorheen de Tramstraat.
 • De fietser volgt vanaf de zomer een omleiding via de Julien Trekkerstraat tot aan de Statieplaats (viaduct E40).

Bewonersbrieven

25 juli '19 Bewonersbrief F202 NL
Pdf802.73 kB
Download
29 jan. '19 Bewonersbrief R22 NL
Pdf1.32 MB
Download

Nieuwsbrieven

19 apr. '19 Nieuwsbrief_F202
Pdf2.15 MB
Download
18 juli '19 Nieuwsbrief_F202
Pdf2.4 MB
Download
10 dec. '19 Nieuwsbrief_F202
Pdf30.24 MB
Download

Technische plannen

22 jan. '19 F202 Technische plannen
Pdf22.77 MB
Download