F23 Kanaalroute Noord

Fietssnelweg

Start van de werken

23/08/2019

Regio

Grimbergen, Vilvoorde

Projectstatus

In uitvoering

De Kanaalroute Noord (F23) moet in de toekomst Boom met Brussel verbinden. Het deeltraject dat we hier voorstellen, loopt langs de N260 en verbindt de Verbrande Brug in Grimbergen via Vilvoorde met het Brussels Gewest.

 • Op verschillende plaatsen takken andere fietsroutes aan.
 • Langs de route zijn bushaltes en wordt aansluiting op de Ringtrambus mogelijk.
 • Waar conflicten met vrachtverkeer kunnen opduiken, wordt de fietsostrade zo ingericht dat fietsers hun route veilig kunnen verderzetten.
 • De groene invulling van de zones rondom draagt bij tot de kwaliteit van deze fietssnelweg.

Kaart F23

Fasering van de werken

 • Fase 1

  • Vanaf 6 januari 2020 start de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en krijgt het wegdek een volledig nieuwe opbouw. Het einde van die werkzaamheden is voorzien tegen eind 2020. 
  • We verwijderen de oude stalen koker van 2 meter doorsnede om binnen enkele weken te kunnen starten met de rioleringswerken. Door deze voorbereidende werken is de Brusselsesteenweg vanaf maandag 20 januari gedurende een week volledig onderbroken ter hoogte van het huisnummer 93. Plaatselijk verkeer kan via de Lenterik omrijden.
  • We voorzien een extra doorgang voor fietsers en voetgangers langs het Domein Drie Fonteinen richting de sportterreinen. Kom je als fietser of voetganger uit de richting van het viaduct dan kan je via de Lenterik door het Domein Drie Fonteinen en via de sportterreinen terug naar de Brusselsesteenweg. Je vermijdt op die manier de werfzone zo veel mogelijk. Uiteraard kan je deze route ook in de omgekeerde richting nemen.
 • Fase 2

  • Vanaf het najaar van 2020 begint de aannemer aan de tweede fase op het grondgebied van de gemeente Grimbergen. Meer info volgt midden volgend jaar.
 • Werken door de gemeente Grimbergen

  • Tussen 26 augustus en 15 november 2019 voerde de aannemer werken uit op de Westvaartdijk in de zone waar doorgaand verkeer mogelijk is.
  • Sinds 16 september 2019 werkt de aannemer aan de Westvaartdijk voorbij de Verbrande Brug tot aan de Vaartstraat. Ook aan het kruispunt met de Verbrande Brugsesteenweg wordt er gewerkt. Tijdens de werken in deze zone is er geen plaatselijk verkeer mogelijk en geldt een omleiding via de Industrieweg. Doorgaand verkeer van de Westvaartdijk richting de Oostvaartdijk en omgekeerd is wél mogelijk. Het einde van de werken is voorzien in het voorjaar van 2020.
 • Werken door Agentschap Wegen en Verkeer

  Tussen 30 september en 11 oktober 2019 voerde het Agentschap Wegen en Verkeer graafwerken en boringen uit op de N211 Wolvertemsesteenweg. Dat deden ze om een beter beeld te krijgen van de ondergrond. Want tijdens de herinrichting van de Brusselsesteenweg in Grimbergen zorgde een obstakelrijke ondergrond voor heel wat vertraging en verhoogde uitvoeringskosten.

  Na de uitvoering van die werken werd de weg terug gedicht en volgde een voorbereidende periode van 4 tot 6 maanden. Dat betekent dat de herinrichting van de Wolvertemsesteenweg ten vroegste start in het voorjaar (april-mei) van 2020.

  Voor meer info over deze herinrichtingswerken surf je naar wegenenverkeer.be/grimbergen.

 • Werken door De Vlaamse Waterweg

  De Vlaamse Waterweg start begin 2020 met de bouw van een nieuwe fiets- en voetgangersbrug ter hoogte van de Lenterik.

Fietsomleiding vanaf 2 december 2019

De omleiding die kadert binnen de werken aan de fietssnelweg F23.

Adviesroute vanaf maandag 2 december 2019

Adviesroute naar Vilvoorde via Tyraslaan, Medialaan en Albert I-laan In de richting van Vilvoorde of omgekeerd kan je vanaf maandag 2 december niet langer via de Brusselsesteenweg rechtstreeks de Rubensstraat bereiken. De adviesroute geeft aan hoe je kan rijden.

Bewonersbrieven

28 nov. '19 Grimbergsesteenweg en Vaartdijk
Pdf72.91 kB
Download
28 nov. '19 Lenterik en Brusselsesteenweg
Pdf346.17 kB
Download
10 aug. '19 Bewonersbrief F23
Pdf454.93 kB
Download

Omleidingen

28 nov. '19 F23 Fietsomleiding
Pdf2.65 MB
Download
28 nov. '19 Adviesroute Lenterik Vilvoorde
Pdf2.27 MB
Download

Nieuwsbrieven

18 dec. '19 Nieuwsbrief F23
Pdf3.67 MB
Download
20 jan. '20 Nieuwsbrief F23
Pdf217.41 kB
Download

Presentatie

20190827 Presentatie Vilvoorde
Pdf7.41 MB
Download

Technische plannen

F23_Technische plannen deel1_LR
Pdf20.46 MB
Download
F23_Technische plannen deel2
Pdf15.62 MB
Download