Ringtrambus

Van de Heizel naar Brussels Airport. De trambus kan snel een alternatief bieden voor de structurele files in de Noordrand. De Ringtrambus, met 16 km vrije busbanen, zal belangrijke locaties in de Noordrand verbinden, zoals de Heizel, het station van Vilvoorde en Brussels Airport.

In 2019 een trambus op het Ringtraject van het Brabantnet, dat is het opzet. De trambus laat toe om snel een alternatief aan te bieden voor de structurele files in de Noordrand. Zo zorgen we op korte termijn voor een ruimer aanbod van vlot en comfortabel openbaar vervoer. De eigen bedding van de trambus is ook de ideale opstap voor de latere tram. De Ringtrambus zal belangrijke locaties in de Noordrand verbinden, zoals de Heizel, het station van Vilvoorde en Brussels Airport. Reizigers kunnen aan deze haltes overstappen op trein, tram of metro.

Trambussen inzetten op lijn 820 tussen UZ Brussel, Vilvoorde en Brussels Airport 

We wachten niet tot de werken volledig gerealiseerd zijn om de trambussen in te zetten op het aangepaste traject van de Ringtrambus. Daarom zetten we de trambussen eerst in op buslijn 820 tussen Brussels Airport en het Universitair Ziekenhuis Brussel. Ze rijden via Brucargo, het station en het centrum van Vilvoorde, de wijk Kassei, de tewerkstellingszone rond de Medialaan, Koningslo, Strombeek en de Heizelvlakte. Er zal elke 15 minuten een bus rijden en dit in beide richtingen.

Reisweg van de trambus op lijn 820 tussen Brussels Airport en het Universitair ziekenhuis in Brussel

Lees hier de projectnota over de Ringtrambus

Vorderingen aan de busbanen 

De aanleg van de busbanen voor de Ringtrambus vordert goed en verloopt volgens de vooropgestelde timing.  

  • In augustus ‘18 realiseerde De Werkvennootschap de busbanen op de Luchthavenlaan in Vilvoorde. Die werden positief geëvalueerd. Tussen het kruispunt De Vuist ( het kruispunt met de Woluwelaan) en de Mimabrug (de onderdoorgang van de treinsporen aan het station van Vilvoorde) werden in beide richtingen vrije busbanen aangelegd. De buschauffeurs van De Lijn zijn alvast enthousiast over de verbeterde doorstroming. Ook de reizigers van de huidige buslijnen ondervinden nu al de voordelen. Zij kunnen rekenen op een betrouwbaarder openbaar vervoer, aangezien de bussen de stilstaande wagens in de file kunnen voorbij rijden. Ook voor de toekomstige reizigers van de Ringtrambus garanderen deze busbanen een filevrije doortocht en stiptere aankomst- en vertrektijden.

 

  • Op 5 november 2018 startte aannemer Viabuild met de heraanleg van de Teniersstraat in Vilvoorde. De huidige buslijn 820 wordt in die straat vaak opgehouden om de Rubensstraat op te draaien en verliest hierdoor vaak veel tijd. Omdat de Ringtrambus binnenkort ook dat traject zal volgen, heeft de Werkvennootschap beslist om voor het kruispunt een vrije busbaan aan te leggen om een vlotte doorstroming te garanderen. De werken werden afgerond. Sedert 15 november 2018 kunnen de reizigers van de huidige buslijnen alvast profiteren van tijdswinst van deze nieuwe busbaan. 3 verkeerslichtengeregelde kruispunten in Vilvoorde en Machelen worden dit voorjaar nog aangepast zodat er meer voorrang kan verleend worden aan de bussen.

 

  • De aanleg van de busbanen in de Sint-Annalaan in Strombeek en Koningslo zijn van cruciaal belang voor de Ringtrambus. Vandaag rijdt buslijn 820 door het centrum van Strombeek, maar om de reistijd in te korten en de stiptheid te verhogen, zal de Ringtrambus via de Sint-Annalaan rijden. Hierdoor zullen ook de inwoners van de Sint-Annalaan met de Ringtrambus kunnen reizen. 

 

  • De Werkvennootschap heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de heraanleg van de Sint-Annalaan met busbanen. Deze vergunning werd op 6 december 2018 afgeleverd, aannemer Deckx werd aangesteld en de werken kunnen in 2019 starten. Meer informatie over de werken staat in de bewonersbrief.

Ondertussen werden ook de omgevingsvergunningen aangevraagd voor de meest cruciale busbanen:

1. omgevingsvergunning centrum van Vilvoorde

2. omgevingsvergunning Woluwelaan in Machelen

3. omgevingsvergunning Woluwelaan in Diegem

Het openbaar onderzoek liep van 21 januari 2019 tot 20 februari 2019 en de uiterste datum voor het al dan niet afleveren van de vergunningen is 14 juli 2019. De Werkvennootschap voorziet om voor het einde van 2019 voor de werken een aannemer aan te stellen.  

Bewonersbrieven

181016 Brief Teniersstraat
Pdf1.04 MB
Download
181018 Brief Sint-Annalaan
Pdf574.86 kB
Download
181115 Brief Vinkenlaan
Pdf1.06 MB
Download
181127 Brief Medialaan
Pdf325.9 kB
Download
190228 Brief Medialaan
Pdf500.28 kB
Download

Studie

Ringtrambus alternatievenstudie Schaarbeeklei Parkstraat
Pdf13.71 MB
Download

Aanvangsbevel

190215_DWV BBN AANVANG
Pdf313.77 kB
Download