Ringtrambus

Van de Heizel naar Brussels Airport De trambus kan snel een alternatief bieden voor de structurele files in de Noordrand. De Ringtrambus, met 16 km vrije busbanen, zal belangrijke locaties in de Noordrand verbinden, zoals de Heizel, het station van Vilvoorde en Brussels Airport.

Opwaardering van straten en pleinen

De noodzakelijke heraanleg van verschillende straten op het tracé, grijpen we aan om deze buurten op te waarderen met aangename pleinen, rustigere straten en meer groen.

Essentiële schakel voor de mobiliteit

Reizigers zullen vlot kunnen overstappen op trein, tram of metro. Langs het tracé komen bovendien 23,2 km nieuwe en verbeterde fietspaden en krijgen ook voetgangers de ruimte die ze verdienen. We zorgen ook voor een verbeterde doorstroming van het gemotoriseerde verkeer.

Huidige situatie

De aanleg van de busbanen voor de Ringtrambus vordert goed en verloopt volgens de vooropgestelde timing.  

  • In augustus 2018 realiseerde De Werkvennootschap de busbanen op de Luchthavenlaan in Vilvoorde. Die werd positief geëvalueerd. Tussen het kruispunt De Vuist (het kruispunt met de Woluwelaan) en de Mimabrug (de onderdoorgang van de treinsporen aan het station van Vilvoorde) werden in beide richtingen vrije busbanen aangelegd. De buschauffeurs van De Lijn zijn alvast enthousiast over de verbeterde doorstroming. Ook de reizigers van de huidige buslijnen ondervinden nu al de voordelen, want de busbanen garanderen een filevrije doortocht en stiptere aankomst- en vertrektijden. 

 

  • In november 2018 startte aannemer Viabuild met de heraanleg van de Teniersstraat in Vilvoorde. De huidige buslijn 820 werd in deze straat vaak opgehouden om de Rubensstraat op te draaien en verloor daardoor tijd. Omdat de Ringtrambus binnenkort ook dit traject volgt, legde de Werkvennootschap een vrije busbaan aan op dit kruispunt. Reizigers van de huidige buslijnen profiteren nu van de tijdswinst van deze nieuwe busbaan. 3 verkeerslichtengeregelde kruispunten in Vilvoorde en Machelen worden in het voorjaar van 2019 aangepast zodat er meer voorrang kan verleend worden voor de bussen.

 

  • De aanleg van de busbanen in de Sint-Annalaan in Strombeek en Koningslo zijn van cruciaal belang voor de Ringtrambus. Vandaag rijdt buslijn 820 door het centrum van Strombeek, maar om de reistijd in te korten en de stiptheid te verhogen, zal de Ringtrambus via de Sint-Annalaan rijden. Hierdoor zullen ook de inwoners van de Sint-Annalaan met de Ringtrambus kunnen reizen.

 

  • De Werkvennootschap heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de heraanleg van de Sint-Annalaan met busbanen. Deze vergunning werd op 6 december 2018 afgeleverd, aannemer Deckx werd aangesteld en de werken kunnen in 2019 starten.

 

  • Ondertussen werden ook de omgevingsvergunningen aangevraagd voor de meest cruciale busbanen: die door het centrum van Vilvoorde en op de Woluwelaan in Machelen en Diegem. Het openbaar onderzoek loopt van 21 januari 2019 tot 20 februari 2019 en de uiterste datum voor het al dan niet afleveren van de vergunningen is 14 juli 2019. De Werkvennootschap voorziet om voor het einde van 2019 voor de werken een aannemer aan te stellen.

Bewonersbrieven

181016 Brief Teniersstraat
Pdf1.04 MB
Download
181018 Brief Sint-Annalaan
Pdf574.86 kB
Download
181115 Brief Vinkenlaan
Pdf1.06 MB
Download
181127 Brief Medialaan
Pdf325.9 kB
Download

Studie

Ringtrambus alternatievenstudie Schaarbeeklei Parkstraat
Pdf13.71 MB
Download