Versnipperde natuurgebieden opnieuw gelinkt

07/11/2017

De dieren en de natuur worden niet vergeten bij de herinrichting van de Ring rond Brussel. Waar de Ring een natuurgebied doorkruist, komen er ecopassages, ecotunnels en boombruggen. Zo worden versnipperde stukken natuur opnieuw samengebracht, en krijgen dieren veilige oversteekplaatsen. 

Van versnippering tot ontsnippering

Door de aanleg van de Ring rond Brussel raakten verschillende natuurgebieden versnipperd. Zo werd bijvoorbeeld het Zoniënwoud in twee delen geknipt. De herinrichting van de Ring biedt een kans om te ‘ontsnipperen’: opgedeelde natuurgebieden opnieuw verbinden.  

Waarom ontsnippering?

Vlaanderen telt heel wat autowegen, spoorwegen en waterwegen. Een dier kan om de 200 meter een van die wegen tegenkomen. Door versnipperde landschappen te ontsnipperen krijgen dieren hun natuurlijke weg doorheen het landschap terug.

Ecobrug naar het Laarbeekbos

Ter hoogte van het Laarbeekbos in Jette vormt de Ring een barrière tussen het bos (ten zuiden van de Ring) en het landbouwgebied in de Vlaamse Rand. Hier komt een nieuwe ecobrug, begroeid met struiken en voorzien van een fietspad. Zo kunnen mens én dier veilig oversteken. 

Meer faunapassages langs de Ring  

Vandaag doorkruisen de Ring, de E411, maar ook de spoorweg, het natuurgebied. Nieuwe faunapassages moeten die drukke verkeersassen overbruggen en de versnipperde deelgebieden opnieuw met elkaar verbinden. Het ecoduct tussen Groenendaal en Waterloo wordt het sluitstuk van de nieuwe verbindingen. 

Langs de Ring rond Brussel zijn er de afgelopen jaren verschillende initiatieven genomen om het landschap duurzaam te ontsnipperen. In Halle vind je een ecotunnel en een ecoraster om het Hallerbos te herenigen. En in Groenendaal staat een boombrug voor de eekhoorns, boommarters en slaapmuizen van het Zoniënwoud. Ook de bouw van het nieuwe ecoduct in Groenendaal (Hoeilaart) is volop aan de gang.  

Groen in de Noordrand

Ook verschillende agentschappen van de Vlaamse overheid zetten zich in om het groene karakter van de Noordrand verder uit te bouwen en zo het uitzicht van de omgeving van de Ring te ‘vergroenen’. Het Agentschap voor Natuur en Bos zet onder andere in op de verdere uitbouw van het Witte Kinderwandelbos in Houtem (Vilvoorde), met de aanleg van een parelsnoer van toegankelijke groengebieden langs de E19, met onder meer Houtembos, Hoogveld en Tangebeekbos. Ook wil men de recreatief-functionele fiets- wandelverbinding van Basiliek tot Basiliek, een 9 km lange groene verbinding tussen de basiliek van Grimbergen en de Troostbasiliek van Vilvoorde, versterken. Deze verbinding rijgt trouwens onder meer de groendomeinen Lintbos, Prinsenbos, Tangebeekbos, Park Drie Fonteinen, Gedempte Zenne en het Hanssenspark aan elkaar.

In Zellik (Asse) kochten het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij 64 hectare aan waardevolle landbouwgrond rond de (in de streek welbekende) hoeve Hooghof. De bedoeling is om het groene karakter en de open ruimte van het gebied te behouden en om in de toekomst acties te ondernemen om het te versterken. De hoeve ligt in de ‘oksel’ tussen de R0 en de gewestweg N9 en is dus in grote mate bepalend voor het landschap dat u vanop de Ring rond Brussel ziet.