F3

HST-route

Start van de werken

06/2020

Einde van de werken

11/2021

Regio

Machelen Zaventem

Projectstatus

In uitvoering

Langs de HST-spoorlijn tussen Leuven en Brussel loopt de F3 HST-fietsroute. We maken deze fietssnelweg volledig en pakken volgende punten aan:

  • We leggen de missing link aan tussen de Keibergstraat in Zaventem en de Lodewijk Vankeerberghenstraat in Machelen.

  • Dankzij een nieuwe fietsbrug over de Ring rond Brussel kunnen fietsers en voetgangers veilig de oversteek maken.

  • We zorgen voor de aantakking naar het bedrijventerrein Keiberg-Kouterveld.

 

Met de steun van

Dit project wordt uitgevoerd met steun van de provincie Vlaams Brabant.

Fietssnelweg F3

Fasering

  • We werken op verschillende plaatsen tegelijk. Nog tot begin juli bereiden we de projectzone voor door  bijvoorbeeld hekwerk te plaatsen, verhardingen op te breken en minderhindersteenslag aan te brengen. Deze werken gebeuren zonder hinder voor het verkeer of de omgeving. Daarna gaan we in zowat alle zones aan de slag. Voetgangers en fietsers kunnen de werfzones tijdens de werken steeds passeren.  

Impact op verkeer op de Ring rond Brussel (R0)

  • Van begin augustus tot medio september bouwen we de brugpijlers om hierop later de fietssnelweg over de R0 te bouwen. De drie rijstroken op de Ring blijven behouden in beide richtingen, maar worden wel versmald. Langs de werfzone zal een snelheidsbeperking van 70 km/uur gelden. Je lees er alles over in de laatste nieuwsbrief. Je vindt hem bij downloads of door hier te klikken.

    In de lente van 2021 zullen er enkele hinderpieken zijn. Tijdens een paar weekends voorzien we een gedeeltelijke afsluiting van de Ring als we de brugdelen op de pijlers plaatsen. Maar verkeer zal steeds via de omliggende infrastructuur van de Ring in beide richtingen de werken voorbij kunnen. Dit zal over een verminderd aantal rijstroken zijn en uiteraard aan verlaagde snelheid.

Toegang voetgangerstunnel van station Diegem (kant Bosstraat) afgesloten in augustus  

Ter hoogte van de parking aan de Bosstraat/Lodewijk Vankeerberghenstraat schuiven we de toegang naar de voetgangerstunnel op om er de fietssnelweg overheen aan te leggen. Daardoor is de trap van de voetgangerstunnel in augustus niet toegankelijk. De tunnel naar de perrons blijft wel toegankelijk vanaf de Stationsstraat.

Verlenging spoorwegtunnels

We verlengen de spoorwegtunnels aan de Fabrieksstraat en de Lambroekstraat. Op die manier kan de fietssnelweg over de rijweg aangelegd worden, op gelijke hoogte met het spoor. De tunnel aan de Fabrieksstraat wordt tijdens de werken helemaal afgesloten voor autoverkeer. Voor de spoorwegonderdoorgang aan de Maalbeekweg – Lambroekstraat stellen we beurtelings verkeer in via een voorrangsregeling.

Goed om te weten: door onvoorziene omstandigheden is het steeds mogelijk dat de planning wijzigt.

Lokale of beperkte hinder
  • Vanaf eind juli vinden graafwerken plaats aan de zijde van de spoorweg van de De Kleetlaan.
  • De fietssnelweg zal doorheen de Glazed Box en over de Jan Emiel Mommaertslaan lopen. Tijdens de werken boven de rijbaan geldt beurtelingsverkeer op de J. E. Mommaertslaan. Dit in de periode van midden juli tot januari volgend jaar.
  • Wanneer de spoorwegtunnel van de Fabrieksstraat is afgesloten voor autoverkeer (eind juni tot midden december) kan je via omliggende wegen omrijden.

Bewonersbrieven

23 juni '20 Bewonersbrief F3 HST_Fabrieksstraat_Lambroekstraat
Pdf745.75 kB
Download
23 juni '20 Bewonersbrief F3 HST_voetgangerstunnel aan Bosstraat
Pdf544.64 kB
Download

Nieuwsbrieven

31 juli '20 Nieuwsbrief F3 HST_Volgende fase
Pdf771.05 kB
Download
20 okt '20 Nieuwsbrief F3-HST
Pdf2.35 MB
Download
16 dec '20 Nieuwsbrief F3-HST-route
Pdf0.91 MB
Download

Technische plannen

AF-QW-HST-TOTAALPLAN-noord
Pdf4.63 MB
Download
AF-QW-HST-TOTAALPLAN-zuid
Pdf1.53 MB
Download