Een nieuw Heldenplein voor Vilvoorde

Start van de werken

08/06/2020

Regio

Vilvoorde

Projectstatus

In uitvoering

Dankzij het Ringtrambus-project krijgen het Heldenplein en de Stationlei een grondige make-over. Op het nieuwe Heldenplein zal de zachte weggebruiker veel veiliger en comfortabeler kunnen oversteken. Door de rotondes te vervangen door twee lichtengeregelde kruispunten willen we alle verkeer trouwens vlotter doen verlopen. Met de inzet van slimme verkeerslichten zullen beide kruispunten met elkaar communiceren, waardoor gestremd verkeer sterk zal verminderen.

Het Heldenplein wordt groener dan ooit. De omgeving rond kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop wordt uitgebreid. Nieuwe bomen en zitplaatsen maken van het Heldenplein een aangename verblijfsplek. 

Bushalte en fietsenstalling

Dankzij de nieuwe overdekte bushalte en fietsenstalling wordt het openbaar vervoer een stuk aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker. We voorzien fietsenstallingen op verschillende plaatsen op het plein, mooi geïntegreerd in de omgeving. Zo kunnen fietsers makkelijker overstappen op het openbaar vervoer.

Groene paden

Bijkomende nieuwe voetpaden zorgen dat het gemakkelijker en aangenamer wandelen wordt. Die paden zijn ‘natuurlijke’ wegen die je volgt wanneer je over het plein loopt, ze zijn groen en schaduwrijk.  We verdubbelen het aantal bomen en planten 59 nieuwe klimaatbomen in verschillende afmetingen. Deze bomen zijn door de Universiteit van Wageningen geselecteerd omwille van hun positieve eigenschappen die bijdragen aan het klimaat, de waterhuishouding, de luchtkwaliteit en de biodiversiteit in de stad. 

Voetgangers en fietsers

Dankzij verschillende nieuwe fietsenstallingen op het Heldenplein kunnen fietsers hun fiets veilig achterlaten. Met de aanleg van een breed, veilig en comfortabel fietspad willen we Vilvoorde bovendien beter toegankelijk maken voor fietsers.

Openbaar vervoergebruikers

Met de nieuwe halte op het Heldenplein krijgen alle (tram)busreizigers in Vilvoorde een centraal gelegen op- en afstapplaats. Deze halte komt op wandelafstand van de Grote Markt en het handelscentrum van Vilvoorde. De halte is naast een comfortabele wachtplek ook vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

 

Fasering

 • Fase 1: Hanssenslaan (Benoit) - afgerond

  De nutswerken in de Benoit Hanssenslaan zijn ondertussen afgerond. De werken vonden plaats tussen de Mimabrug en de rotonde aan het station.

  Fase 2: Stationlei (kant Hanssenspark) - afgerond

  Tijdens fase 2 werkten de nutsmaatschappijen aan de zijde van de even huisnummers in de Stationlei.

  Fase 3: Stationlei (kant zwembad) - afgerond

  In deze fase vonden de kabelwerken aan de overzijde van de Stationlei plaats (oneven huisnummers). Om het netwerk aan beide zijden te verbinden moest men de Stationlei meermaals dwarsen, net zoals de kruispunten met de zijstraten.

  Fase 4a: Doorsteek Schaarbeeklei – afgerond

  De nutsbedrijven maakten in oktober de doorsteek van de Stationlei naar het Heldenplein. De Schaarbeeklei werd drie weken van de rotonde afgesloten om de kabelbundel er dwars doorheen aan te leggen. 

  Fase 4b: Heldenplein tussen rotondes en in de Tuchthuisstraat - in uitvoering

  Van 23 november tot 11 december werken de nutsbedrijven in het voet- en fietspad aan de zuidzijde van het Heldenplein. De werfzone bevindt zich tussen de rotonde met de Schaarbeeklei en de rotonde met de Tuchthuisstraat. In deze periode moeten de nieuwe kabels de Tuchthuisstraat ondergronds kruisen. De aansluiting van de Tuchthuisstraat op de rotonde is dan enkele dagen afgesloten voor autoverkeer.

  Midden december gaan de nutswerken vervolgens de Tuchthuisstraat in. Tijdens de kerst- en eindejaarsperiode liggen de werken wel drie weken stil. Op 11 januari worden de kabelwerken in de Tuchthuisstraat hervat. Ze duren tot eind februari. In februari zal het kruispunt van de Rondeweg (Zennebrug) en de Tuchthuisstraat een kleine week volledig afgesloten zijn. De brandweer rijdt dan weg via het Kanaalpark. In de laatste bewonersbrief (zie downloads) kan je meer details lezen.

  Fase 5: Doorsteek Vuurkruisenlaan - gepland

  In het voorjaar (maart 2021) steken de nutswerken de Vuurkruisenlaan over van de Tuchthuisstraat naar het Portaelsplein. De doorsteek van de N211 (Vuurkruisenlaan) gebeurt vlak aan de rotonde aan de kant van de Europabrug. Verkeer blijft wel mogelijk omdat de weg niet volledig wordt onderbroken. De realisatie van deze ondergrondse kruising zal een maand in beslag nemen.

  Fase 6a: Doorsteek Portaelsplein en Heldenplein aan zijde kerk - gepland

  Wanneer de kabels de Vuurkruisenlaan overgestoken zijn, moeten deze vervolgens het Portaelsplein/Lange Molenstraat dwarsen. Van het gebouw met de Proximus zendmast op gaat het richting de Nowélei (Jean Baptiste). Bij de kruising van het Portaelsplein blijft verkeer mogelijk. De weg wordt namelijk telkens maar voor de helft afgesloten. Tussen de twee rotondes gaat de aanleg verder aan de zijde van de kerk. De parkeermogelijkheden hier zijn dan voor enkele weken beperkt. Deze fase duurt in totaal ruim twee maanden. 

  Fase 6b: Doorsteek Nowélei (Jean Baptiste) - gepland

  Als laatste wapenfeit dienen de nutsbedrijven de koppeling te maken tussen de noordzijde van het Heldenplein (kant kerk) en de Stationlei. Hierbij moet de Nowélei (Jean Baptiste) worden overgestoken. Dit wordt uiteraard ondergronds gedaan. Om het verkeer niet te hinderen wordt deze doorsteek uitgevoerd via een boring. Deze fase neemt ongeveer vijf weken in beslag.  

Tuchthuisstraat enkele dagen afgesloten van rotonde Heldenplein

Tussen 23 november en 11 december wordt de Tuchthuisstraat voor enkele dagen geknipt van de rotonde. Omrijden doe je via de Schaarbeeklei en de Trawoolstraat om de straat te bereiken. De Tuchthuisstraat verlaten kan via de Rondeweg: je rijdt de Zennebrug over, passeert langs de brandweer en rijdt onder de Europabrug door richting de Lange Molenstraat.

Kruispunt Tuchthuisstraat x Rondeweg één week onderbroken in februari

In de loop van februari wordt het kruispunt van de Tuchthuisstraat met de Rondeweg (Zennebrug) voor een week afgesloten voor autoverkeer. De nutsbedrijven dienen hier dan te werken. Zowel de doorgang in de Tuchthuisstraat als over de brug is wordt in beide richtingen onderbroken. De brandweer rijdt tijdens deze knip van de Rondeweg om via het Kanaalpark.

Folders

Nieuw Heldenplein_plooifolder
Pdf4.17 MB
Download
24 juni '20 folder Heldenplein
Pdf529.04 kB
Download

Bewonersbrieven

4 juni '20 Bewonersbrief Heldenplein
Pdf432.73 kB
Download
30 juni '20 Bewonersbrief Heldenplein
Pdf397.72 kB
Download
20 nov '20 Bewonersbrief Heldenplein en Tuchthuisstraat
Pdf330.67 kB
Download

Nieuwsbrieven

7 okt '20 Nieuwsbrief Heldenplein_1
Pdf553.69 kB
Download
29 okt '20 Nieuwsbrief Stationlei onderbroken
Pdf778.94 kB
Download
20 nov '20 Nieuwsbrief nutswerken Heldenplein
Pdf902.35 kB
Download