Luchthaventram

Regio

Brussel Zaventem

Projectstatus

Studie

Van Brussels Airport naar Brussel Noord

Met de Luchthaventram spoor je binnenkort van Brussel Noord naar de luchthaven van Zaventem in 30 minuten. Deze handige tramlijn over 12 km loopt via de Leopold III-laan en sluit binnen de ring aan op het bestaande tramsporennet.

In oktober 2019 werd de startnota voor de aanleg van de Luchthaventram goedgekeurd. In het concept staan de nodige aanpassingen aan de wegenis en de ongelijkgrondse dwarsingen van de A201 voor fietsers en voetgangers. Je vindt de volledige nota terug op deze pagina. Hierna volgt de opmaak van een projectnota.

Met het project van de Luchthaventram beogen we niet alleen een verbeterde bereikbaarheid met het openbaar vervoer, maar eveneens een verbeterde bereikbaarheid met de fiets. De bedrijven in de luchthavenregio zijn vandaag gericht op autobereikbaarheid, maar met het project beogen we een multimodale bereikbaarheid. De bedrijven zullen gelegen zijn op het kruispunt van 3 fietssnelwegen (FR0, F201 en F202), 2 lokale treinstopplaatsen (Diegem en Zaventem) en 4 tramhaltes. Op dit moment kunnen we moeilijk een inschatting voor realisatie geven. Gezien er grondverwervingen zullen moeten gebeuren, zullen de werken vermoedelijk pas na 2022 kunnen starten.

Startnota

Startnota Luchthaventram - Brabantnet - oktober 2019
Pdf21.72 MB
Download