Sneltram

Regio

Grimbergen Londerzeel Meise Willebroek

Projectstatus

Studie

Over een afstand van 29 km verbindt de sneltram Willebroek met Londerzeel, Meise en Brussel. Dankzij het beperkte aantal haltes kan het traject in 40 minuten afgelegd worden. Dit is een tijdswinst van 35 minuten ten opzichte van het openbaar vervoer vandaag.

Waarom een Sneltram?

Trams hebben een eigen bedding en zijn dus minder filegevoelig. Daardoor zijn ze betrouwbaarder en sneller. Bovendien zitten ze comfortabel, bieden ze een grote capaciteit en zijn ze milieuvriendelijk. En – niet onbelangrijk – de baten van de realisatie van de tramlijnen zijn dubbel zo groot als de kosten.

Van Willebroek naar Brussel

Dankzij de tram, de fietssnelweg en de Park+Ride-zones worden de haltes knooppunten van verschillende vervoersmiddelen. Bovendien krijgt ook de openbare ruimte een opwaardering door de aanleg van de tram.

Op het traject tussen de eindhalte Fort Willebroek en de Heizel worden 5 haltes voorzien. De Sneltram wordt parallel langs de A12 aangelegd van het Fort van Breendonk tot in Brussel Noord met haltes in Willebroek, Londerzeel, Wolvertem, Meise en Strombeek.

Multimodale knooppunten

Deze haltes worden knooppunten van mobiliteit, waar reizigers van het ene op het andere vervoersmiddel kunnen overstappen. Van Willebroek tot aan Londerzeel loopt de lijn aan oostelijke zijde van de A12 en vanaf Londerzeel aan westelijke zijde. Zo worden de kernen het best bediend. In de ontwerp-overeenkomst met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is voorzien dat de Sneltram kan gebruik maken van de bestaande traminfrastructuur en van nieuwe traminfrastructuur om zo het Noordstation te kunnen bereiken.

Tram en fiets

Parallel met de tram en de A12 zal ook een hoogwaardige fietssnelweg, de F28 de betrokken gemeenten verbinden.

Waar werken we nu al aan de Sneltram?

In april 2020 werd de startnota voor de aanleg van de Sneltram goedgekeurd. In het concept staan de nodige aanpassingen aan de wegenis en de ongelijkgrondse dwarsingen van de A12 voor fietsers. Je vindt de volledige nota terug op deze pagina. Hierna volgt de opmaak van een projectnota. Op dit moment kunnen we nog geen inschatting voor realisatie geven, gezien er wellicht grondverwervingen zullen moeten gebeuren die een onberekenbare factor vormen.

Vragen over de Sneltram? 

Bekijk dan ook eens de meest gestelde vragen of onderstaande video over de Sneltram. Of lees het interview met de integraal projectleider van het Brabantnet:

FAQ Voorbereidingen Sneltram gestart

Staat je vraag er niet tussen, stuur dan een mailtje naar sneltram@werkenaandering.be.

Startnota

Startnota_Sneltram A12 Willebroek - Brussel_Brabantnet_22.04.2020
Pdf24.85 MB
Download