Op- en afrittencomplex Medialaan

Regio

Vilvoorde

Projectstatus

In uitvoering

Vervroegde aanpak van het complex

De op- en afrit aan de Medialaan en De Tyraslaan (N209) in Konigslo wordt heraangelegd. De brug wordt gerenoveerd waardoor de levensduur verlengt. Ook hier wordt volop ingezet op de zachte weggebruiker. Dankzij een "vliegende" fietsbrug kunnen fietsers veilig en conflictvrij oversteken. De weginfrastructuur wordt compacter gemaakt, waardoor ruimte vrijkomt voor groen en groenverbindingen.

Wat doen we concreet?

 • We verhogen de levensduur van het bestaand kunstwerk
 • De weginfrastructuur wordt compacter
 • We voorzien een veilige infrastructuur voor de zachte weggebruikers
 • Verbinding met de fietssnelweg R0
 • Groenverbinding tussen parkgebieden voorzien

 

Fasering

 • We werken in fases om de hinder zo veel als mogelijk te beperken. Allereerst voeren de nutsbedrijven de nodige graafwerken uit, waarna ze hun kabels en leidingen verplaatsen, verdiepen en vernieuwen. Wanneer deze voorbereidende werken achter de rug zijn, start De Werkvennootschap ten vroegste vanaf februari 2021 met de effectieve herinrichting van De Tyraslaan (N209), de op- en afritten en de renovatie van de snelwegbrug (R0).

 • Voorbereidende werken tot voorjaar 2021

  Rooiwerken

  Vooraleer de werken effectief kunnen starten moet er voldoende ruimte zijn voor de nieuwe infrastructuur. De aannemer rooit daarom eerst het struikgewas en omliggend groen in de bermen.

  Nutswerken

  Van september tot begin 2021 zijn de nutsbedrijven aan de slag. Momenteel werken ze aan de oostelijke zijde van de N209 richting de rotonde aan de Medialaan. Tijdens deze werkzaamheden nemen ze de rechterrijstrook in, terwijl verkeer verder kan over de linkerrijstrook. In diezelfde zone kunnen fietsers via een afgeschermde doorgang de werfzone passeren. Om de sleufwerken veilig uit te voeren, sluit de aannemer in oktober de op- en afrit beurtelings telkens een weekend af.

  • De oostelijke afrit (komende vanaf het viaduct van Vilvoorde) is onderbroken van vrijdag 2 oktober (20u) tot maandag 5 oktober (05u). Verkeer kan omrijden via complex 7 Grimbergen.  
  • De oostelijke oprit richting Antwerpen/Luik/Namen/Brussels Airport is vervolgens van vrijdag 9 oktober (20u) tot maandag 12 oktober (05u) afgesloten. 

   

   

 • Hoofdwerken vanaf voorjaar 2021

  De exacte timing van de hoofdwerken is op dit moment nog niet gekend. Wanneer deze is uitgewerkt, verneem je dit via deze pagina. Niets missen? Schrijf in op de digitale nieuwsbrief van dit project!  

   

Technische plannen

AF-QW-N209-TEK-030
Pdf3.65 MB
Download

Bedrijvensessie

Bedrijvensessie N209_presentatie - september 2019
Pdf23.82 MB
Download