Dorpskern Jezus-Eik

Start van de werken

01/2021

Einde van de werken

02/2021

Regio

Overijse

Projectstatus

In uitvoering

Een leefbaar en bereikbaar Jezus-Eik

Enkele jaren geleden werd in samenspraak met verschillende partners een nieuw, gemeentelijk masterplan opgemaakt. De aanpak van de dorpskern is hierin een eerste belangrijke stap.

Meer details over de werken die op 4 januari van start gaan vind je, samen met de technische plannen, in de bewonersbrief onder de rubriek downloads.

Heraanleg centrum Jezus-Eik

In de eerste fase van de herinrichting van Jezus-Eik worden de snelheid van de auto’s en de bereikbaarheid met het openbaar vervoer aangepakt.

De gemeente Overijse zet de eerste stappen om Jezus-Eik een volwaardig dorpslein te geven. De snelheid op de Brusselsesteenweg wordt verlaagd door het versmallen van de rijbaan en de realisatie van enkele knikken in het tracé. Er zal ruimte zijn voor grote, streekeigen bomen en zitbankjes. Parkeren blijft mogelijk, maar wordt anders ingericht. De auto blijft, maar door de ingrepen creëren we een aangenamere plek voor inwoners en zachte weggebruikers.

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

In een volgende fase staat een nieuw hoppinpunt en een verbeterde bereikbaarheid met het openbaar vervoer gepland. De parkeerplaatsen worden dan verplaatst naar de achterkant van de huizen, tegen de snelweg aan. Zo wordt er aan de voorkant plaats gemaakt voor snelheidsreducerende maatregelen en meer groen. Onder de brug van de Kersenbomenlaan, vlak tegen de snelweg, wordt een bushalte gebouwd en afgeschermd van het verkeer. Die biedt een rechtstreekse connectie naar Brussel.

Toegangspoort tot het Zoniënwoud

Op termijn zal ook het hele op- en afrittencomplex worden herdacht. Zo kan het dorpsplein zich voluit ontwikkelen als recreatieve toegangspoort naar het Zoniënwoud met ruimte voor terrassen, fietspaden en groen.

Om de dorpskern van Jezus-Eik te ontlasten, wordt een geïntegreerd planningsproces gestart. Hierin worden de mogelijkheden om een nieuw op- en afrittencomplex voor de E411 te bouwen bekeken. Het doel is het centrum van Jezus-Eik voluit te ontwikkelen tot een recreatieve toegangspoort voor het Zoniënwoud met ruimte voor terrassen, fietspaden en groen.

Bewonersbrieven

23 december 20_bewonersbrief_Jezus-Eik_0
Pdf505.49 kB
Download

Technische plannen

Plan_Jezus-Eik_Fase0
Pdf3.57 MB
Download