Herinrichting van Ring Noord

De Ring rond Brussel is dringend aan vernieuwing toe. De snelweg is onveilig, slibt vaak toe en je kunt er moeilijk oversteken als voetganger of fietser. Er is weinig plaats voor groen en de leefbaarheid voor omwonenden staat onder druk.

Met het programma Werken aan de Ring pakken we die problemen aan. We verbeteren de mobiliteit en de leefbaarheid op én langs de Ring. Zo zorgen we voor veiliger verkeer, een vlottere doorstroming, minder sluipverkeer en meer ruimte voor natuur.

De plannen om de Ring om te bouwen, zijn het verst gevorderd in de gemeentes Machelen, Zaventem en Kraainem. De meeste studies zijn er afgelopen. In 2024 dienen we de omgevingsvergunning in. Die is nodig om straks de Ring en de bijhorende omgeving om te bouwen. Na het verkrijgen van de omgevingsvergunning, kunnen we een aannemer aanstellen om de werken uit te voeren.

Lees er hier alles over:

Projectgebied Zaventem

Welk proces volgen we?

Om de Ring opnieuw in te richten moet de bestemming van sommige gronden veranderen. Daarom is er een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) nodig. Dat GRUP krijgt vorm via een geïntegreerd planningsproces. Doorheen het geïntegreerd planningsproces onderzoeken we heel wat alternatieven voor de herinrichting van de Noordelijke Ring. Deze alternatieven zijn tot stand gekomen op basis van onder meer alle feedback die we ontvingen en de raadpleging van talloze stakeholders. Op basis van die feedback en de resultaten van alle onderzoeken die we hebben gevoerd, werken we nu toe naar een alternatief dat op de meest evenwichtige manier aan alle plandoelstellingen voldoet. Dit alternatief dient als basis voor het uiteindelijke GRUP.

Lees hier meer over het verloop van het proces:

Overzichtkaart

Drie zones 

We hebben het noordelijke deel van de Ring, het plangebied waarop het ruimtelijke uitvoeringsplan betrekking heeft, opgedeeld in drie overzichtelijke zones:

Zone 1: Van Groot-Bijgaarden tot Meise Zone 2: Van Grimbergen tot Vilvoorde  Zone 3: Van Machelen tot Kraainem

Infomarkt ring noord

Helemaal mee met de plannen voor het noordelijke deel van de Ring?

In de loop van de komende maanden is het aan inwoners en belanghebbenden om zich tijdens het openbaar onderzoek uit te spreken over de plannen voor het noordelijke deel van de Ring. Eva Vercamst en Veerle Van Hassel, ruimtelijk planners bij Departement Omgeving van de Vlaamse overheid, beantwoorden jullie vragen

 

Lees meer

Hoe is het GRUP tot stand gekomen?

Infopanelen

In mei 2023 organiseerden we een aantal infosessies over de plannen voor het noordelijke deel van de Ring. Bekijk hier de infopanelen die daar toen gepresenteerd werden.

Panelen algemeen Panelen Zone 1 Panelen Zone 2 Panelen Zone 3

Campagnevideo's 

Tijdens het openbaar onderzoek maakten we ook een reeks video's die de verschillende plandoelstellingen aankaarten. 

Bekijk hier de campagnevideo's

Wat willen we bereiken?

In 2018 legden we in de startnota voor het noordelijke deel van de Ring 4 gelijkwaardige plandoelstellingen vast:

  • een logische en veilige weginfrastructuur
  • een betere landschappelijke inpassing
  • een betere bereikbaarheid voor fiets en openbaar vervoer
  • een betere leefbaarheid in de regio

Het GRUP maakt de realisatie ervan mogelijk.

infograph
  • We pakken 115 probleempunten op de Ring structureel aan. De op- en afritten moeten anders en gaan we veiliger organiseren. Dat zorgt voor minder ‘weefbewegingen’ van auto’s en dus ook voor minder incidenten. Dat verbetert dan weer de doorstroming op de Ring.
  • Over, langs en onder de Ring komen 35 ecologische verbindingen zodat groenzones opnieuw met elkaar verbonden zijn. We leggen ook 8 waterlopen open. Compacte infrastructuur maakt meer dan 80 hectare ruimte vrij in een robuust openruimtenetwerk met bijkomend 153 hectare natuurgebied en 36 hectare bosgebied.
  • Op en over de Ring voorzien we 27 te garanderen verbindingen voor fietsers en voetgangers. Het openbaar vervoer krijgt een volwaardige plek langs de Ring. We zorgen ervoor dat we ook de vervoersmiddelen van de toekomst ruimte kunnen geven.
  • Een verbeterde doorstroming op de Ring haalt het sluipverkeer weg uit de omliggende woonkernen. Dat leidt gemiddeld tot 15 procent minder gereden vrachtwagenkilometers in de kernen. Met afschermingsmaatregelen die geluid en luchtverontreiniging tegengaan verhogen we de leefbaarheid.

Hoe pakken we dat aan?

Ontdek via de link alles over hoe we deze doelstellingen concreet aanpakken.

Lees meer

Wat zijn de volgende stappen?

Om het GRUP in werking te laten treden volgen er na het openbaar onderzoek nog enkele stappen:

  1. Nu het openbaar onderzoek is afgerond, onderzoekt de Vlaamse Regering alle inspraak en past ze het plan eventueel aan. 
  2. Nadien neemt de Vlaamse Regering een principiële beslissing tot definitieve vaststelling en vraagt daarover advies aan de Raad van State. 
  3. Na dat advies neemt de Vlaamse Regering een beslissing en is het GRUP definitief.
  4. Veertien dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad gaan de nieuwe bestemmingen en stedenbouwkundige voorschriften van kracht. Dat gebeurt maximaal 10 maanden na het openbaar onderzoek. 

We onderzoeken intussen de gekozen oplossing in detail en maken concrete ontwerpen en technische plannen op zodat de omgevingsvergunningen aangevraagd kunnen worden. Daarvoor is het GRUP de basis.

De zone van Groot-Bijgaarden tot Kraainem is een groot gebied. Omdat we dat niet in een keer kunnen aanpakken, delen we het project op in fases. We starten met de zone vanaf het knooppunt met de E19 tot en met het knooppunt met de E40 naar Leuven (inclusief het aansluitingscomplex Kraainem op de E40).

 

Het proces tot vandaag

In de tijdlijn hieronder geven we je een overzicht van wat er al is gebeurd.

icon document

Definitieve vaststelling GRUP

Op 08 maart 2024 heeft de Vlaamse Regering het GRUP definitief vastgesteld.
Icoon vergrootglas

De Vlaamse Regering onderzoekt de inspraak

Nu het openbaar onderzoek is afgerond, onderzoekt de Vlaamse Regering alle inspraak en past ze het plan eventueel aan. 
participatie

Openbaar onderzoek over het ontwerp GRUP

2 mei - 30 juni 2023
Op 2 mei startte het openbaar onderzoek over de plannen voor de herinrichting van het noordelijke deel van de Ring. Van 2 mei tot en met 30 juni 2023 kreeg iedereen de kans om de plannen in te kijken en feedback te geven.
icon document

Voorontwerp-GRUP

eind 2022 - begin 2023
We werken toe naar één voorkeursalternatief.
Digitale expo

Digitale beurs

28 maart – 25 april 2022
Een uitgebreide digitale update over de plannen voor het noordelijke gedeelte van de Ring.
icon-studie

Scopingnota 3

oktober 2021
Deze versie van de scopingnota verwerkt de inspraak van de publieke raadpleging en verfijnt de 3 geoptimaliseerde alternatieven verder.
icon participatie

Publieke raadpleging

25 mei – 23 juli 2021
Tijdens de publieke raadpleging kan iedereen feedback geven op de geoptimaliseerde alternatieven in scopingnota 2.
icon document

Scopingnota 2

april 2021
De nieuwe versie van de scopingnota beschrijft drie geoptimaliseerde alternatieven voor de herinrichting van Ring Noord.
icon-studie

Effectbeoordelingen 1

september 2019 – voorjaar 2021
De alternatieven en varianten uit scopingnota 1 worden uitgebreid bestudeerd in een eerste ronde effectbeoordelingen.
icon document

Scopingnota 1

In de eerste scopingnota (juni 2019) hebben we de voorgestelde alternatieven met hun varianten gebundeld in drie oplossingsrichtingen: light, parallel en lateraal.
icon participatie

Gespreksavonden

maart - mei 2019
Op gespreksavonden in de Vlaamse en Brusselse gemeenten rondom de Ring stelden we de alternatieven en varianten voor.
icon-studie

Onderzoek naar redelijke alternatieven

september 2018 - februari 2019
De inspraakronde leverde veel en interessante ideeën op. Ze vormden het vertrekpunt voor het onderzoek naar redelijke alternatieven.
icon participatie

Publieke raadpleging

mei - juli 2018
Tijdens de publieke raadpleging kon iedereen gedurende 60 dagen opmerkingen en adviezen inspreken op de startnota.
icon document

Startnota

mei 2018
Met de goedkeuring van de startnota gaf de Vlaamse overheid het startschot voor het geïntegreerd planningsproces voor de herinrichting van Ring Noord.
icon participatie

Infomarkten en gespreksavonden

maart 2018
In maart 2018 trok de infokaravaan van Werken aan de Ring voor de eerste keer langs de gemeenten in de Vlaamse Rand.