Nieuwe, veilige brug Hector Henneaulaan

Start van de werken

04/2021

Einde werken

04/2024

Regio

Noordelijke rand Zaventem

Projectstatus

Gerealiseerd

De volledig nieuwe brug van de Hector Henneaulaan tussen Zaventem en Machelen is in gebruik sinds april 2024. Deze nieuwe brug over de Ring biedt een veilige oversteek voor alle weggebruikers. Bovendien doet de brug dienst als broodnodige ecoverbinding voor fauna en flora. Dankzij de herinrichting van de op- en afritten is ook de funtionaliteit van de aanpalende groenzones sterk verbeterd. Samen met de heraanplanting van groen is er grote aandacht voor waterbuffering. Maar ook fietsers en voetgangers hebben nu uitgebreid toegang tot deze gebieden. De heraangelegde groenzones vormen meteen ook een buffer tussen de Ring en de nabije bebouwing.

Dit alles maakt van dit project een toonbeeld van de ambities van het programma Werken aan de Ring: veiliger verkeer, vlottere verbindingen voor fiets en openbaar vervoer, extra ruimte voor natuur en meer leefbaarheid.

Van een onveilige verkeersknoop naar een nieuwe veilige brug over de Ring en vlotte op- en afritten

Het verkeer op de brug van de Hector Henneaulaan over de Ring rond Brussel stond vaak stil. Ook het openbaar vervoer stond mee in de file. Fietsers en voetgangers durfden de brug dan weer niet oversteken omdat de situatie onveilig was. Niet alleen was er op de smalle brug nauwelijks ruimte naast de rijbaan. Dat zorgde geregeld voor ongevallen en onveilige verkeerssituaties, vooral aan de op- en afritten van de Ring. Bovendien was de brug versleten.

Hoog tijd dus voor een nieuwe, brede brug met ruimte voor alle gebruikers. Zo kan iedereen vlot en veilig de Ring oversteken. Tegelijkertijd pakten we ook de bijhorende aansluitingen met de Ring aan. Met een betere bereikbaarheid voor bewoners, handelaars en bedrijven uit de buurt als resultaat.

Iedereen veilig op pad over de Ring

Het ontwerp voor de Henneaubrug was het eerste binnen het programma Werken aan de Ring waarin we ruimte creëerden voor alle gebruikers. Een echte multimodale brug!

Met een apart fiets- en voetpad steekt klein en groot voortaan veilig de Ring over. Er is een rijstrook in elke richting en een vrije busbaan voor het openbaar vervoer. De nieuwe brug kreeg ook een groenstrook, in vaktermen ook wel een ‘ecoverbinding’ genoemd. Langs die verbinding steken dieren veilig de Ring over. Tegelijk is dat groen ook aangenaam voor wie over de brug wandelt of fietst.

Leefbare omgeving met respect voor de natuur

Samen met de brug is ook de omgeving aan weerszijden van de Ring vernieuwd. Die groenzones zijn toegankelijk gemaakt voor fietsers, voetgangers en dieren. De fietspaden zijn daarenboven verbonden met andere fietswegen. Zo fiets je in de toekomst vlot van de ene naar de andere gemeente. Overal zijn ook nieuwe bomen aangeplant. Het regenwater infiltreert langzaam in de bodem dankzij wadi’s. Beter voor de natuur én minder kans om de rioleringen te overbelasten.

Bescherming voor dieren op hun weg naar de overkant

Door de groenstrook op de nieuwe, brede brug kunnen dieren de Ring veilig over. Toch is het niet voldoende om alleen een groenstrook te voorzien om de oversteek te maken. Het vele verkeer schrikt namelijk af en daarom zoeken dieren tijdens hun trektocht graag bescherming. De boomstronken aan de zijkant van de brug vormen samen een zogeheten ‘stobbenwal’. Deze stobbenwal biedt de nodige dekking en is dan ook geliefd bij insecten, spinnen, muizen, marterachtigen en andere kleine gronddieren. Eens over de brug kunnen dieren ook gebruik maken van de ecotunnels onder de op- en afrit.

Slimme aanpak voor minder hinder

De Henneaubrug is ook een lichtend voorbeeld qua minder-hinderbeleid. Omdat we de Ring niet telkens opnieuw konden afsluiten, hielden we tijdens de werken altijd ruimte vrij voor doorgaand verkeer. Die doorstroming konden we garanderen door een eerste brugdeel te bouwen naast de snelweg. Eenmaal deze brug af was, werd ze tijdens één weekend met veel precisie naast de bestaande brug geplaatst. Dat gaf de aannemer de mogelijkheid om het verkeer zonder hinder te verplaatsen van de oude brug naar de nieuwe brug. Zo kon de oude brug tijdens het weekend worden afgebroken, met enkel tijdelijke hinder op de Ring tot gevolg. Ondertussen werd naast de snelweg naarstig verder gewerkt aan het tweede brugdeel. Eenmaal dat af was, werd dat brugdeel tijdens één weekend naast het eerste brugdeel geïnstalleerd.

Voor meer video's, zoals deze, over de realisatie van de nieuwe brug van de Hector Henneaulaan over de Ring kan je terecht op ons Youtube kanaal.