Start heraanleg Europabrug in Vilvoorde

18/03/2024

In de week van 18 maart starten de werken voor de heraanleg van de Europabrug in Vilvoorde. In twee grote fasen krijgt het hele brugdek een nieuwe wegopbouw die naadloos aansluit op de aangelegde weginfrastructuur aan beide zijden van het kanaal. De noordelijke helft krijgt een voetpad en enkelrichtingsfietspad (van centrum naar Kassei) dat met een balustrade afgeschermd wordt van het busverkeer dat hier straks op twee aparte busbanen over de brug rijdt. Op de andere brughelft krijgt gemotoriseerd verkeer één rijstrook per richting met erlangs een afgeschermd dubbelrichtingsfietspad. Dankzij nieuwe leuningen aan de buitenzijden van de brug creëren we meer ruimte en comfort voor actieve weggebruikers.

Met de fiets aan de hand hoffelijk de brug over

Eind deze week zorgt onze aannemer ervoor dat alle weggebruikers zich nog enkel over de zuidelijke brughelft kunnen verplaatsen. Dit laat hem toe om te werken op de andere brughelft (noordkant). Voor autoverkeer wijzigt weinig want er blijft één rijstrook per richting beschikbaar. Het verschil is dat de bus geen aparte strook meer heeft en mee in het verkeer rijdt.

Voor fietsers verandert de situatie wel! Je gebruikt nog steeds in beide richtingen de zuidelijke brughelft, maar vanaf nu donderdag kan dit enkel nog op het oude fiets- en voetpad dat eveneens plaats biedt aan voetgangers. Gezien de beperkte breedte vragen we fietsers af te stappen om elkaar ruimte te geven. Zo kan wie te voet of met de (bak)fiets is op een aangename én veilige manier de oversteek maken. Wie toch wil blijven fietsen, kan gebruik maken van de Salangaanbrug.

Uitkijken naar aangenaam fietsen en wandelen

Intussen werken we dus op de Europabrug aan extra comfort en meer ruimte voor fietsers en voetgangers. De nieuwe paden worden breder en zijn afgescheiden van het autoverkeer. Zo kan iedereen straks vlot én veilig het kanaal over.

  Benieuwd naar hoe jouw toekomstige fiets- en wandelervaring eruit zal zien? Neem een kijkje op onze website heldenpleinvilvoorde.be!