Vlaanderen bevestigt financiering Sneltram

23/06/2023

Belangrijke stap in realisatie project!

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters garandeerde deze week de investering van 448 miljoen euro in de aanleg van de sneltram langs de A12 tussen Willebroek en Brussel. Een belangrijke stap in de realisatie van dit sleutelproject op vlak van modal shift binnen het programma Werken aan de Ring.

Vragen over gemeentelijke financiering van de baan

Begin dit jaar rezen bij de gemeenten nog twijfels over de haalbaarheid van de gemeentelijke financiering van onderdelen uit het project van de Sneltram A12. De realisatie van het tramproject vraagt namelijk ook een aanpassing van infrastructuur die in het beheer is van de gemeenten. Voorbeelden hiervan zijn o.a. pleinen, lokale toegangswegen en lokale fiets- en voetpaden.

Minister Peeters en De Werkvennootschap hebben nu verzekerd dat alle infrastructuur, die nodig is voor het realiseren van het project, door Vlaanderen gefinancierd zal worden. Zo zal Vlaanderen voor ca. 16 miljoen euro binnen de investering van 448 miljoen euro in nieuwe gemeentelijke infrastructuur investeren. Voor het onderhoud ervan wordt wel gerekend op de expertise van de gemeenten. De Vlaamse regering zal wellicht opteren om de tramprojecten van het Brabantnet te realiseren via een Privaat-Publieke Samenwerking (PPS).

Timing en volgende stappen

Voor het aanleggen van de infrastructuur voor de Sneltram A12 zijn de start- en projectnota’s reeds goedgekeurd. De tramhalteomgevingen zitten in ontwerpfase. De Werkvennootschap wil de omgevingsvergunning verkrijgen in 2024 en in 2025 een aannemer vastleggen.

Meer info over het project via www.werkenaandering.be/sneltram