Wat is een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP)?

 

Een GRUP zegt welke activiteiten er in een gebied mogen plaatsvinden, waar er gebouwd mag worden en welke stedenbouwkundige voorschriften er gelden voor bouwwerken.

De Ring ligt momenteel op gronden die verschillende functies (bestemmingen) hebben. Denk maar aan landbouwgrond, weginfrastructuur, parkzone... Om de nieuwe Ring te kunnen bouwen, moeten de bestemmingen van enkele gebieden veranderen. Het GRUP legt deze wijzigingen vast.

 

Enkele begrippen uitgelegd

 

Grafisch plan

Bij het GRUP hoort een grafisch plan. Dat is een kaart waarop de bestemmingen van de percelen met verschillende kleuren zijn aangeduid.

Wat betekenen de kleuren op het grafisch plan?

Bestemmingswijziging

De Ring ligt momenteel op gronden die verschillende functies (bestemmingen) hebben. Denk maar aan landbouwgrond, weginfrastructuur, parkzone… Om de nieuwe Ring te kunnen bouwen, moeten de bestemmingen van enkele gebieden veranderen. Het GRUP legt deze wijzigingen vast.

Overdruk

Overdruk betekent dat bijkomende stedenbouwkundige voorschriften (regels) worden aangeduid bovenop de huidige bestemming. De bestaande bestemming blijft ook behouden.

Geïntegreerd planningsproces

Bij een geïntegreerd planningsproces verlopen de ruimtelijke uitvoeringsplanning, milieubeoordeling, maatschappelijke kosten-batenanalyse en andere effectbeoordelingen geïntegreerd. Zo stroomlijnen we processen en vermijden we inhoudelijke en procedurele tegenstrijdigheden. Inspraak met het brede publiek en andere betrokken actoren zijn een belangrijk onderdeel in het proces.

Lees hier meer over de belangrijkste onderzoeken.

Startnota

De startnota verduidelijkt de doelstellingen van het GRUP, bakent het plangebied af en beschrijft de aanpak van het onderzoek naar milieueffecten. De startnota toont de eerste onderzoeksresultaten van het geïntegreerd planningsproces van het GRUP. Met de startnota en de bijhorende procesnota start de Vlaamse overheid het planningsproces voor de concrete uitvoering van het GRUP formeel op.

Scopingnota

Het planteam verwerkt de adviezen, reacties en opmerkingen uit het eerste participatiemoment en de publieke raadpleging in een scopingnota. Hierin wordt duidelijk hoe met alle suggesties om het plan te verbeteren rekening wordt gehouden of wat de bijkomende aandachtspunten zijn.

Planschade

Dit is de schade die de eigenaar van een bebouwbare grond ondervindt als zijn grond door een bestemmingswijziging niet meer bebouwbaar of verkavelbaar is. Het recht op planschadevergoeding ontstaat als binnen vijf jaar na de bestemmingswijziging:

  • de grond wordt verkocht of ingebracht in een vennootschap;
  • een omgevingsvergunning wordt geweigerd;
  • een negatief stedenbouwkundig attest wordt afgeleverd.