Tweede editie Fietshelden

In 2018 werden de fietshelden voor het eerst ingezet. Doel: extra aandacht voor de zachte weggebruiker en voor de belangrijke rol die fietsers spelen in de verschuiving naar duurzamere mobiliteit. In het voorjaar van 2019 hadden we opnieuw enkele nieuwe fietshelden die het goede voorbeeld gaven.

Op 1 april 2019 trapten vijf fietshelden de campagne af. Jessica, Bart, Klaus, Femke en Tania engageerden zich om tot 28 juni hun wagen zoveel mogelijk thuis te laten en hun woon-werktraject met de elektrische fiets af te leggen. En in ruil deelden zij hun ervaringen via sociale media. Maar ook binnen hun eigen bedrijf daagden de fietshelden hun collega’s uit om zelf op de fiets te stappen.

Fietshelden beleven meer

Een kwartiertje vroeger opstaan, dat hoort bij het dagelijkse ritueel van de fietshelden. Daarnaast vertelden de helden ook dat ze allemaal de tijd nemen voor een ontbijt, wat vroeger niet het geval was. De aankomst op het werk verliep bij iedereen vlot: even opfrissen, fietskledij wisselen voor werkkledij en dan met een fris hoofd aan het werk.

Een van de vele positieve gevolgen van de dagelijkse fietsritten, is dat de fiets ook in het weekend meer van stal gehaald wordt. Fietssnelwegen en fietsrouteplanners werden volop uitgetest. En over één ding waren de fietshelden het allemaal eens: met de fiets ben je meester over je reistijd.

Resultaten

Samen peddelden deze kanjers bijna 5.000 km bij elkaar. Dat is een CO2-besparing van meer dan 0,8 ton! De helden kregen dat voor elkaar door 8 weken lang minstens 3 dagen per week met de fiets naar het werk te pendelen in de Vlaamse Rand. 

Voorstelling Fietshelden