Een nieuw Heldenplein voor Vilvoorde

Regio

Vilvoorde

Projectstatus

Gepland

Dankzij het Ringtrambus-project krijgt het Heldenplein een grondige make-over. Op het nieuwe Heldenplein zal de zachte weggebruiker veel veiliger en comfortabeler kunnen oversteken. Door de rotondes te vervangen door twee kruispunten met verkeerslichten willen we alle verkeer veel vlotter doen verlopen. Met de inzet van slimme verkeerslichten zullen beide kruispunten met elkaar communiceren, waardoor we de files sterk verminderen.

Het Heldenplein wordt groener dan ooit. De tuinen rond de O.L.V.-kerk worden uitgebreid. De nieuwe bomen en zitplaatsen maken van het Heldenplein een aangename verblijfsplek. 

Bushalte en fietsenstalling

Dankzij de nieuwe overdekte bushalte en fietsenstalling wordt het openbaar vervoer een stuk aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker. We voorzien fietsenstallingen op verschillende plaatsen op het plein, mooi geïntegreerd in de omgeving. Zo kunnen fietsers makkelijker overstappen op het openbaar vervoer.

Groene paden

Bijkomende nieuwe paden zorgen ervoor dat het gemakkelijker en aangenamer wandelen wordt. Die paden zijn ‘natuurlijke’ wegen die je volgt wanneer je over het plein loopt, ze zijn groen en schaduwrijk.  We verdubbelen het aantal bomen en planten 59 nieuwe klimaatbomen in verschillende afmetingen. Deze bomen zijn door de Universiteit van Wageningen geselecteerd omwille van hun positieve eigenschappen die bijdragen aan het klimaat, de waterhuishouding, de luchtkwaliteit en de biodiversiteit in stad Vilvoorde. 

Voetgangers en fietsers

Dankzij de verschillende nieuwe fietsenstallingen op het Heldenplein kunnen fietsers hun fiets veilig achterlaten. Met de aanleg van een breed, veilig en comfortabel fietspad willen we Vilvoorde beter toegankelijk maken voor fietsers.

Openbaar vervoergebruikers

Met de nieuwe halte op het Heldenplein krijgen alle (tram)busreizigers in Vilvoorde een centraal gelegen op- en afstapplaats. Deze halte komt op wandelafstand van de Grote Markt en het handelscentrum van Vilvoorde. De halte is naast een comfortabele wachtplek ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.