Heldenplein Vilvoorde

Ringtrambus

Start van de werken

06/2020

Einde van de werken

08/2022

Regio

Vilvoorde

Projectstatus

In uitvoering

Dankzij het Ringtrambus-project krijgen het Heldenplein en de Stationlei een grondige make-over. Op het nieuwe Heldenplein zal de zachte weggebruiker veel veiliger en comfortabeler kunnen oversteken. Door de rotondes te vervangen door twee lichtengeregelde kruispunten willen we alle verkeer trouwens vlotter doen verlopen. Met de inzet van slimme verkeerslichten zullen beide kruispunten met elkaar communiceren, waardoor gestremd verkeer sterk zal verminderen.

Het Heldenplein wordt groener dan ooit. De omgeving rond kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop wordt uitgebreid. Nieuwe bomen en zitplaatsen maken van het Heldenplein een aangename plek. 

Bushalte en fietsenstalling

Dankzij de nieuwe overdekte bushalte en fietsenstalling wordt het openbaar vervoer een stuk aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker. We voorzien fietsenstallingen op verschillende plaatsen op het plein, mooi geïntegreerd in de omgeving. Zo kunnen fietsers makkelijker overstappen op het openbaar vervoer.

Groene paden

Bijkomende nieuwe voetpaden zorgen dat het gemakkelijker en aangenamer wandelen wordt. Die paden zijn ‘natuurlijke’ wegen die je volgt wanneer je over het plein loopt, ze zijn groen en schaduwrijk.  We verdubbelen het aantal bomen en planten 59 nieuwe klimaatbomen in verschillende afmetingen. Deze bomen zijn door de Universiteit van Wageningen geselecteerd omwille van hun positieve eigenschappen die bijdragen aan het klimaat, de waterhuishouding, de luchtkwaliteit en de biodiversiteit in de stad. 

Voetgangers en fietsers

Dankzij verschillende nieuwe fietsenstallingen op het Heldenplein kunnen fietsers hun fiets veilig achterlaten. Met de aanleg van een breed, veilig en comfortabel fietspad willen we Vilvoorde bovendien beter toegankelijk maken voor fietsers.

Openbaar vervoergebruikers

Met de nieuwe halte op het Heldenplein krijgen alle (tram)busreizigers in Vilvoorde een centraal gelegen op- en afstapplaats. Deze halte komt op wandelafstand van de Grote Markt en het handelscentrum van Vilvoorde. De halte is naast een comfortabele wachtplek ook vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.

 

Fasering

 • Fase 1: Hanssenslaan (Benoit) - afgerond

  De nutswerken in de Benoit Hanssenslaan zijn ondertussen afgerond. De werken vonden plaats tussen de Mimabrug en de rotonde aan het station.

  Fase 2: Stationlei (kant Hanssenspark) - afgerond

  Tijdens fase 2 werkten de nutsmaatschappijen aan de zijde van de even huisnummers in de Stationlei.

  Fase 3: Stationlei (kant zwembad) - afgerond

  In deze fase vonden de kabelwerken aan de overzijde van de Stationlei plaats (oneven huisnummers). Om het netwerk aan beide zijden te verbinden moest men de Stationlei meermaals dwarsen, net zoals de kruispunten met de zijstraten.

  Fase 4a: Doorsteek Schaarbeeklei – afgerond

  De nutsbedrijven maakten in oktober de doorsteek van de Stationlei naar het Heldenplein. De Schaarbeeklei werd drie weken van de rotonde afgesloten om de kabelbundel er dwars doorheen aan te leggen. 

  Fase 4b: Heldenplein tussen rotondes en in de Tuchthuisstraat - afgerond

  In het najaar van 2020 werkten de nutsbedrijven in de zone van het voet- en fietspad aan de zuidzijde van het Heldenplein. De werfzone bevond zich tussen de rotonde met de Schaarbeeklei en de rotonde met de Tuchthuisstraat. In deze periode moesten de nieuwe kabels de Tuchthuisstraat ondergronds kruisen.

  Fase 5: Doorsteek Vuurkruisenlaan - afgerond

  De nutsmaatschappijen staken de Vuurkruisenlaan over van de Tuchthuisstraat naar het Portaelsplein. De doorsteek van de N211 (Vuurkruisenlaan) gebeurde vlak aan de rotonde aan de kant van de Europabrug.

  Fase 6a: Doorsteek Portaelsplein en Heldenplein aan zijde kerk - in uitvoering

  Sinds 17 februari gaan de nutswerken verder aan het Portaelsplein en de Lange Molensstraat. Tijdens deze werken blijft de hinder voor het verkeer beperkt. Vanaf het Portaelsplein werken de nutsmaatschappijen eerst aan de zijde met even huisnummers richting de Lange Molensstraat. Daarna werken ze terug richting het Portaelsplein via de zijde met oneven huisnummers. Vervolgens gaat de aanleg verder tussen de twee rotondes aan het Heldenplein, aan de zijde van de kerk. De parkeermogelijkheden op dit gedeelte zijn dan voor enkele weken beperkt.  

  Fase 6b: Doorsteek Nowélei (Jean Baptiste) - gepland

  Als laatste wapenfeit dienen de nutsbedrijven de koppeling te maken tussen de noordzijde van het Heldenplein (kant kerk) en de Stationlei. Hierbij moet de Nowélei (Jean Baptiste) worden overgestoken. Dit wordt uiteraard ondergronds gedaan. Om het verkeer niet te hinderen wordt deze doorsteek uitgevoerd via een boring. Deze fase neemt ongeveer vijf weken in beslag.  

Tuchthuisstraat enkele dagen afgesloten van rotonde Heldenplein

Tussen 23 november en 11 december wordt de Tuchthuisstraat voor enkele dagen geknipt van de rotonde. Omrijden doe je via de Schaarbeeklei en de Trawoolstraat om de straat te bereiken. De Tuchthuisstraat verlaten kan via de Rondeweg: je rijdt de Zennebrug over, passeert langs de brandweer en rijdt onder de Europabrug door richting de Lange Molenstraat.

Kruispunt Tuchthuisstraat x Rondeweg één week onderbroken in februari

In de loop van februari wordt het kruispunt van de Tuchthuisstraat met de Rondeweg (Zennebrug) voor een week afgesloten voor autoverkeer. De nutsbedrijven dienen hier dan te werken. Zowel de doorgang in de Tuchthuisstraat als over de brug is wordt in beide richtingen onderbroken. De brandweer rijdt tijdens deze knip van de Rondeweg om via het Kanaalpark.

Folders

Nieuw Heldenplein_plooifolder
Pdf4.17 MB
Download
24 juni '20 folder Heldenplein
Pdf529.04 kB
Download

Bewonersbrieven

4 juni '20 Bewonersbrief Heldenplein
Pdf432.73 kB
Download
30 juni '20 Bewonersbrief Heldenplein
Pdf397.72 kB
Download
20 nov '20 Bewonersbrief Heldenplein en Tuchthuisstraat
Pdf330.67 kB
Download

Nieuwsbrieven

7 okt '20 Nieuwsbrief Heldenplein_1
Pdf553.69 kB
Download
29 okt '20 Nieuwsbrief Stationlei onderbroken
Pdf778.94 kB
Download
20 nov '20 Nieuwsbrief nutswerken Heldenplein
Pdf902.35 kB
Download
15 jan '21 Nieuwsbrief Heldenplein
Pdf1.74 MB
Download

Plannen Centrum

HanssenslaanBenoit_0
Pdf852.3 kB
Download
Heldenplein_0
Pdf7.67 MB
Download
Portaelsplein_LangeMolensstraat_0
Pdf1.69 MB
Download
Stationlei_0
Pdf1.57 MB
Download
Tuchthuisstraat_0
Pdf2.82 MB
Download
Overzichtsplan Heldenplein Stationlei_0
Pdf6.2 MB
Download

Plannen Europabrug Rubensstraat

EuropabrugOost_0
Pdf1.46 MB
Download
EuropabrugWest_0
Pdf659.49 kB
Download
OpafritN260_Europabrug_0
Pdf1.66 MB
Download
Rotonde_Teniersstraat_Europabrug_0
Pdf1.66 MB
Download
Schilderspad_0
Pdf523.8 kB
Download
Overzichtsplan Europabrug Rubensstraat_1
Pdf4.07 MB
Download