Groot-Bijgaarden station

Hoppinpunt

Start van de werken

07/2021

Einde van de werken

12/2022

Regio

Groot-Bijgaarden

Projectstatus

Gepland

Groot-Bijgaarden is met ruim zevenduizend inwoners de kern met het hoogste inwoneraantal binnen de fusiegemeente Dilbeek. Het station van Groot-Bijgaarden langs spoorlijn 50 (Brussel – Gent) ligt even ten zuidoosten, maar gescheiden van het centrum door de Brusselse Ring. 

Het station wordt bediend door twee S-verbindingen, 1 metro-, 1 sneltram- en 3 buslijnen, die de regio rechtstreeks met meerdere Brusselse zones verbinden. De huidige stationsparking kent niet alleen een hoge parkeerbezetting, met de aanleg van de nabijgelegen F2 of fietssnelweg Gent - Brussel ontbreken genoeg en voldoende uitgeruste fietsenstallingen

Door het uitbreiden van de stationsparking tot een volwaardig Hoppinpunt combineren binnenkort niet alleen de bestaande gebruikers van het station van Groot-Bijgaarden, maar ook de pendelaars uit de nabijgelegen deelgemeenten vlot en eenvoudig verschillende vervoermiddelen. Zo verbeteren en verduurzamen we ook in jouw buurt de mobiliteit.

Hoe gaat het er uitzien?

Op dit Hoppinpunt voorzien we een uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen, inclusief mindervalideparkeerplaatsen en oplaadpunten voor elektrische wagens. Wie inzet op deelmobiliteit vindt er Kiss&Rides, parkeerplaatsen voor autodelen en deelfietsen.

Daarnaast worden collectief afsluitbare fietsstandplaatsen voorzien, overdekt en voorzien van fietsbeugels, met plaats voor fietskluizen en laadpalen voor elektrische fietsen. Aan een fietsherstelpunt kunnen kleine problemen aan de fiets worden verholpen. Je reis vanop het Hoppinpunt verderzetten kan met de trein, metro, tram of bus.

Vanaf het najaar 2022 zal je aan Hoppinpunt Groot-Bijgaarden Station vlot en veilig tussen verschillende vervoermodi kunnen ‘hoppen’!

Fietssnelweg Gent - Brussel

De fietssnelweg F2 is nog niet helemaal klaar. De wensverbinding F2 Gent-Brussel loopt langs de spoorlijn 50 vanaf Gent, via Wetteren en Aalst, naar de provincie Vlaams-Brabant waar ze de gemeenten Denderleeuw, Affligem, Liedekerke, Ternat en Dilbeek doorkruist. Via Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren en Jette in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest sluit de fietssnelweg aan op de fietssnelweg F212 Asse-Brussel en vertakt verder richting de verschillende delen van de hoofdstad. Aan de kruising van spoorlijnen, op de grens van Liedekerke, Affligem en Ternat, verknoopt de F2 met de F209 (Brussel-Denderleeuw).  

 

Plannen

Mobipunt Groot-Bijgaarden station_0
Pdf1.06 MB
Download